Amenzi electronice şi parcări inteligente în municipiul Târgu-Jiu

288

parcare1 facuta de mineO firmă din Cluj-Napoca are intenţia să implementeze la Târgu-Jiu un sistem inteligent de coordonare a activităţilor din teren ale poliţiştilor locali şi a modului de aplicare al sancţiunilor contravenţionale în parcările cu plată din oraş.

Parcările cu plată din municipiul Târgu-Jiu vor deveni unele inteligente în urma implementării unui Sistem Integrat de Gestiune (SIG) al contravenţiilor. Pentru acest proiect, la Târgu-Jiu, se află o echipă a firmei SC Benefic SRL Cluj-Napoca, reprezentanţi ce au pus la dispoziţia Poliţiei Locale din municipiul nostru două echipamente pentru sancţionarea electronică a şoferilor care parchează neregulamentar sau opresc în spaţii nepermise. Softul este, deocamdată, în perioada de probă de două luni, urmând să se facă o achiziţie a acestuia dacă autorităţile de la Târgu-Jiu sunt mulţumite de randamentul SIG.

Program-pilot pentru două luni

„Florin Ţiru şi Adrian Rotaru, reprezintă firma Benefic din Cluj Napoca, si sunt specialişti în domeniul sistemelor electronice. Ei au venit la Târgu-Jiu, acum aproape două luni, am purtat câteva discuţii şi am început pregătirile viitoarei colaborări. Este vorba despre sistemul SIG pe firma clujcare vrem să îl implementăm şi la Târgu-Jiu. Consider că acesta este începutul unei mari realizări în ceea ce înseamnă activitatea Poliţiei Locale Târgu-Jiu. Acum două luni când ne-au făcut o scurtă prezentare, am vorbit cu conducerea Primăriei, şi am hotărât să încercăm acest program prin care poliţistul îşi desfăşoară activitatea în ceea ce înseamnă sancţionarea contravenţională a celor care greşesc. Deocamdată nu există costuri, urmând ca să discutăm despre acest capitol după încheierea perioadei de probă”, a declarat Ion Tudor, şeful Poliţiei Locale Târgu-Jiu.

Poliţiştii câştigă timp

Conform reprezentantului firmei din Cluj, agenţii locali din Târgu-Jiu vor câştiga timp preţios prin implementarea şi folosirea echipamentelor SIG. „Timpii morţi pe care un poliţist local îi are la ora actuală nu vor mai exista. Ca să emită un act oficial nu va dura decât câteva secunde, nu se va mai pierde timpul şi va exista în acest fel şi o gestiune a documentelor. În momentul în care cu echipamentul respectiv se face dovada contravenţiei, o poză va ajunge în dispecerat într-un server şi se va vedea care a fost şi activitatea agentului, respectiv eficienţa acestuia pe teren”, a declarat Florin Ţiru, reprezentantul societăţii clujene. Acesta a precizat că Poliţia Locală din Târgu-Jiu testează în această perioadă, vreme de două luni, echipamentul pus gratuit la dispoziţie. În următoarele două luni cât vor testa acest echipament gratuit din partea noastră, nevoile vor creşte. „Am pus la dispoziţie două echipamente ce deservesc circa 50% din municipiu, ele fiind eficiente nu doar pe parcări, ci şi pe tranzitul tirurilor. Fiindcă vor realiza cât e de eficient acest sistem, sunt sigur că ne vor mai cere alte echipamente, şi astfel vom face o achiziţie publică. Sistemul constă într-un PDA ce rezistă la şocuri, ploaie, vânt, temperaturi scăzute, şi o imprimantă mobilă. Poliţistul şi-a trecut datele în PDA, apoi imediat iese notificarea la imprimantă şi o poate pune în geamul celui care a parcat neregulamentar, utilizarea fiind una foarte simplă, atât pentru opriri cât şi pentru parcări neregulamentare”, a mai spus reprezentantul firmei din Cluj-Napoca.

Alte două municipii testează

La ora actuală, SIG a fost implementat doar în Cluj-Napoca, iar precum Târgu-Jiul, care este la faza de testare, mai sunt şi alte două municipii din zona Ardealului. „SIG este implementat dar echipamentele sunt doar în faza de probă, nu sunt şi achiziţionate. Colaborarea dintre noi şi Primăria şi Poliţia Locală Târgu-Jiu este deocamdată cu titlu gratuit pentru două luni, iar abia după două luni vom discuta despre preţuri. Totul depinde de ceea ce ei doresc să facă acest SIG în municipiul Târgu-Jiu şi de ce soft va fi folosit astfel, preţurile fiind diferite şi putându-se acorda discount-uri în funcţie de numărul echipamentelor achiziţionate. Dacă refuză să achiziţioneze acest SIG după ce l-au folosit în probe timp de două luni, ne luăm echipamentele şi plecăm mai departe”, a adăugat Florin Ţiru.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here