Actul medical din unităţile spitaliceşti din judeţul nostru, precum şi condiţiile de tratare ale pacienţilor se află sub stricta preocupare a conducerii Consiliului Judeţean Gorj, instituţie sub coordonarea căreia se află Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” Dobriţa.
Consiliul Judeţean Gorj continuă investiţiile în sănătatea judeţeană. După ce au fost făcute lucrări de investiţii majore la unitatea de la Dobriţa, din bugetul propriu al CJ s-au alocat sume importante pentru reabilitarea unor instalaţii, amenajarea de grupuri sanitare, şi montarea de panouri solare cu ajutorul programului guvernamental iniţiat de Administraţia Fondului de Mediu.
Grupuri sanitare noi şi reparaţii la două secţii
În această perioadă, se fac reparaţii curente ce sunt în curs de finalizare la secţia de Oftalmologie, iar lucrări asemănătoare au fost deja încheiate şi la secţia ORL din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Pentru aceste reparaţii curente, din bugetul propriu al CJ Gorj s-a alocat suma de 711.189 de lei cu TVA. De asemenea, au fost amenajate grupuri sanitare noi la saloanele pentru bolnavi ale aceloraşi secţii, lucrări ce se ridică la valoarea de 102.006 lei cu TVA. Programul cel mai complex de investiţii aflat în derulare este cel de Reabilitare, modernizare şi echipare pentru Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, proiect realizat prin Programul Operaţional Regional şi care are o valoare de peste 15 milioane de lei. Lucrările au început de numai câteva săptămâni, iar termenul de finalizare este de 22 februarie 2013. Reprezentanţii CJ Gorj cred că termenul nu va fi depăşit şi chiar că lucrările se vor încheia până la finalul anului viitor, conform discuţiilor avute cu constructorul lucrării de investiţii.
Energie solară pentru spitale
„Completarea sistemului clasic de producere a apei calde de consum cu sisteme care utilizează energia solară reprezintă o reală prioritate pentru noi deoarece vine ca o continuare a lucrărilor la reţeaua de termoficare şi a celei de instalaţii pe care le-am realizat deja. Prin programul derulat de Administraţia Fondului de Mediu, la începutul lunii august au început lucrările de execuţie de montare a panourilor solare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi la unitatea de la Dobriţa”, a declarat Adriana Andriţoiu, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj. Aceste lucrări sunt programate să se încheie până la începutul lunii noiembrie, valoarea contractului de execuţie este de 2.718.396 lei cu TVA, din care 20% este contribuţia CJ Gorj, iar 80% este cea a AFM.
Reparaţii curente la Dobriţa
Şi Spitalul de la Dobriţa se află în atenţia CJ Gorj, astfel alocându-se sume importante pentru o serie de reparaţii curente. În acest sens, în maxim o lună de zile vor fi gata lucrările de reparaţii la vila medicilor de la unitatea de la Dobriţa, construcţie ce se află într-o acută stare de degradare. Pentru aceasta, fondurile alocate din bugetul propriu al instituţiei judeţene sunt de 320.547 lei cu TVA. De asemenea, alţi 391.548 lei cu TVA se duc pe lucrări ce sunt în curs de execuţie şi care constă în reparaţii curente la instalaţiile şi grupurile sanitare ale Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”. Aceste lucrări au debutat în primele zile ale lunii septembrie şi sunt programate să se încheie la începutul lui noiembrie a.c. O cheltuială neprevăzută dar total justificată şi apreciată de medicii şi conducerea spitalului a fost cea pentru înlocuirea şarpantei şi a învelitorii de tablă a clădirii unde se află centrala termică a unităţii medicale de la Dobriţa. „Această lucrare s-a făcut în regim de urgenţă deoarece şarpanta şi învelitoarea din tablă au fost distruse în urma fenomenelor meteo din 20 iulie a.c., care s-au soldat cu vijelii, intensificări de vânt şi ploi abundente. Cu aceste lucrări, din bugetul Consiliului Judeţean Gorj s-a cheltuit suma de 63.308 lei cu TVA”, a precizat purtătorul de cuvânt al CJ Gorj, Adriana Andriţoiu.
Lucrări şi cu fonduri de la MS
Alte lucrări curente ce se desfăşoară la cele două unităţi medicale aflate sub aripa CJ Gorj sunt lucrările de reparaţii capitale la secţiile Boli Infecţioase şi secţiile ATI 1 şi ATI 2 din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Pentru cele două obiective, finanţarea a fost asigurată de Ministerul Sănătăţii, cu o co-finanţare de 5% din partea CJ Gorj. Valoarea contractului de execuţie privind reparaţiile capitale de la Boli Infecţioase este de 1.485.060 lei cu TVA, lucrări ce au început în luna august şi se vor finaliza până la 15 decembrie a.c. Totodată, se estimează ca săptămâna viitoare să se emită ordinul de începere al lucrărilor de reparaţii capitale şi la secţiile ATI 1 şi ATI 2, al căror contract de execuţie este în sumă de 381.747 de lei cu TVA, lucrări care, odată începute, se vor încheia până la finalul anului în curs.
Izabella Plăstoi