Ciobanul “Caragel” și-a făcut drum spre stână prin situl arheologic de la Castrul Roman

1370

Un cioban din Bumbești-Jiu, pe numele său Dumitru Gavrilescu, cunoscut în localitate însă sub porecla de “Caragel”, este acuzat că ar fi sfidat legile în vigoare pentru a-și realiza propriul drum spre ferma de animale, aflat în zona Castrului Roman din localitate. Drumul lui Caragel ar fi fost realizat cu un buldozer, de cei de la Dacorex, firma care deține balastiera situată în localitate, asta în urmă cu doi ani de zile. Nici ciobanul, dar nici vecinii săi pare că nu s-au gândit însă că prin realizarea drumului vor distruge vestigii arheologice de mare importanță. Din păcate, autoritățile locale din Bumbești-Jiu nu au luat măsuri nici măcar când, la vizita recentă în șantier, au văzut resturile de materiale arheologice romane aflate pe lateralele drumului respectiv și chiar pe artera în cauză.

Castrul Roman, sit arheologic de categoria A(printre puținele din județ de acest fel), a intrat în curățire în vederea efectuării proiectului de restaurare, inițiat de autoritățile locale din Bumbești-Jiu. În zonă, deja de două săptămâni, echipe de muncitori de la Primăria Bumbești-Jiu și de la firma Ydail din Turceni, dar și muncitori de la Muzeul Județean Gorj, sub supravegherea arheologilor Calotoiu și Marinoiu, au început curățarea terenului de gunoaie și mărăcini. Această etapă a fost cerută însă de către proiectant, pentru a putea realiza aici proiectul de restaurare cu fonduri europene al Castrului Roman și a așezării romane din jurul acesteia.
În aceeași zonă, la începutul acestei luni, s-au mai realizat și cercetări arheologice preventive, în vederea construirii unor stâlpi de înaltă tensiune pentru Hidroelectrica.
Cu ocazia acestor lucrări, arheologii au observat că la nord de castru, în imediata apropiere a acestuia, s-a realizat, fără niciun fel de aprobări, un drum de pământ, care ducea spre o fermă de animale ce aparține unui cioban din localitate. Realizarea drumului a contrariat arheologii, care au solicitat informații în legătură cu cel care a făcut drumul cu buldozerul, și în baza căror aprobări.

A “curățat” drumul de resturile arheologice
În urma deplasării în teren și a inspectorului Direcției pentru Cultură Gorj, Bianca Ilici, s-a constatat că drumul a fost realizat fără niciun fel de aprobare, încălcând legislația în vigoare și afectând situl arheologic.
Inspectorul de cultură a cerut apoi informații și la Primăria Bumbești-Jiu, locul unde viceprimarul ar fi anunțat că nu cunoaște nimic de existența acestui drum, pe care l-a văzut doar alături de Bianca Ilici, la o deplasare ulterioară în teren. Până în prezent, autoritățile locale nu au luat însă nicio măsură pentru remedierea problemei și pentru tragerea la răspundere a celor vinovați, știut fiind că ciobanul din Bumbești-Jiu a apelat la ajutor la cariera din vecinătatea stânei.
Singurul lucru vizibil, după venirea primarului Constantin Bobaru din concediul de odihnă aici, a fost însă curățarea drumului de către ciobanul Gavrilescu. Mai exact, Gavrilescu a adunat resturile arheologice de pe drumul respectiv și le-a aruncat în mărăcini.

Ciobanul riscă o amendă usturătoare!
Ciobanul din Bumbești-Jiu riscă acum o amendă usturătoare, dosar penal și chiar închisoare pentru lucrarea neautorizată realizată în situl de la Castrul Roman, cu atât mai mult cu cât reprezentantul de la Cultură i-a făcut respectivului o reclamație la IPJ Gorj.
“Am cerut informații la primăria din Bumbești-Jiu, reprezentanții nu știau însă de existența drumului. Apoi am înștiințat însă IPJ-ul despre existența acestei artere care duce spre o stație de concasare. Nici cei de acolo nu știau nimic despre construirea drumului, cel puțin asta mi-au zis, în schimb mi-au indicat să merg să cer relații de la o stână, aflată în apropiere. Din păcate, nici cei de acolo nu mi-au spus că ar știi cine a făcut drumul. Aștept însă acum ca poliția să ne lămurească în acest sens. Am repus o sesizare la IPJ Gorj.”, a declarat inspectorul de cultură, Bianca Ilici. Inspectorul ne-a explicat că persoanele care se fac vinovate de distrugerea unui monument istoric, a unui sit arheologic, riscă nu doar o amendă, ci chiar și închisoarea, conform Codului Penal și Legii nr. 43/2000.
Contactat de arheologi, ciobanul din Bumbești-Jiu a dat evident din umeri și a refuzat să spună dacă se face vinovat de această construcție. Acesta a menționat doar că drumul ar fi fost făcut cu 4-5 ani în urmă, deși localnicii din zonă spun că vechimea arterei are cel mult 2 ani de zile.
ANAMARIA STOICA

Vârf de lance romană(pillum), depistată la Castrul Roman
Mai multe fragmente ceramice din epoca romană și un vârf de lance au fost descoperite în urma cercetărilor arheologice preventive desfășurate în ultimele zile în așezarea de la Castrul Roman. S-au mai găsit aici materiale de construcții, țigle, olane și cărămizi, dar și un fragment de râșniță. Toate acestea vor îmbogăți colecția existentă a Muzeului Județean Gorj.

Lucrări de curățenie gratuite pentru consilierul Dogaru
Lucrările de curățire recente din zona Castrului Roman i-au adus beneficii și consilierului local, Ștefan Dogaru, angajații primăriei din Bumbești-Jiu făcându-i respectivului și puțină curățenie, cu motocositoarele, în grădina realizată de respectivul ales pe situl arheologic. De altfel, Dogaru și-a mai construit aici și o sală de nunți, fără proiect ori aprobările necesare, pentru care s-a ales și cu un dosar la poliție. Dogaru s-ar fi scuzat în fața polițiștilor atunci că lucrarea respectivă ar fi fost făcută pe niște fundații “mai vechi”. Probabil de pe vremea romanilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.