Pompele de apă din Târgu-Jiu, sigure pentru consumatori

342

fanatana artezianaFântânile publice din judeţul nostru sunt în atenţia reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, aceştia realizând periodic analize ale calităţii apei, testele fiind făcute în urma solicitărilor venite din partea autorităţilor locale. Cât priveşte pompele de apă, specialiştii DSP Gorj spun că ele prezintă siguranţă pentru consumatori, întrucât apa provine din reţeaua oraşului.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, „apa din pompele de pe raza municipiului Târgu-Jiu este apă potabilă din reţeaua oraşului. Se poate consuma exact precum cea de acasă, fiind absolut sigură pentru consumatori”. Prin urmare, apa din aceste pompe nu necesită efectuarea de analize suplimentare, fapt confirmat şi de autorităţile locale municipale. „Ţâşnitoarele sunt alimentate din reţeaua oraşului, care e verificată periodic, se fac analize şi aşa mai departe”, explică Ramona Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

Fântâna Sâmboteanu, verificată de DSP

FINTINA SIMBOTEANUConform normelor în vigoare, autorităţilor locale le revine obligaţia de a solicita periodic Direcţiei de Sănătate Publică efectuarea de analize ale calităţii apei din fântânile publice. La nivelul municipiului nostru nu sunt fântâni publice, însă Fântâna Sâmboteanu rămâne în atenţia reprezentanţilor DSP Gorj, chiar dacă oamenii nu mai scot apă din ea. „În Târgu-Jiu nu sunt fântâni publice, doar Fântâna Sâmboteanu mai este supravegheată, pentru că înainte, când mai existau probleme cu apa în oraş, oamenii luau apă din aceasta; acum, când nu mai există astfel de probleme oamenii nu mai scot apă din ea, dar noi continuăm să o supraveghem”, a precizat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj. În schimb, la nivelul municipiului Târgu-Jiu sunt foarte multe fântâni arteziene, acestea însă nu necesită analiza apei, fiind doar decorative. „Nu trebuie analizată apa din arteziene, pentru că nu e de consum; dar ea se schimbă săptămânal şi se spală pereţii fântânilor”, a declarat Ramona Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

Analiza apei din fântâni este obligatorie

Atât fântânile publice, cât şi cele private trebuie supravegheate, în primul caz obligativitatea verificării calităţii apei revenind autorităţilor locale, în cazul celor din urmă proprietarilor fântânilor. „Administraţiile publice locale sau proprietarii fântânilor, care răspund de întreţinerea lor, ne aduc probe şi noi efectuăm analize. Acest proces este obligatoriu şi se efectuează periodic”, confirmă Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Şi agenţii economici, cei care au carmangerii, brutării şi alte unităţi, trebuie să verifice apa pe care o folosesc în prelucrarea produselor. Totodată, reprezentanta DSP Gorj a explicat şi care sunt regulile ce trebuie respectate pentru ca apa să fie bună: „să fie acoperite fântânile, să aibă capac, să se îndepărteze sursele de poluare pe o distanţă de minim 10 metri”. Potrivit celor de la Direcţia de Sănătate Publică Gorj, la fântânile publice din judeţul nostru nu s-au înregistrat probleme în urma analizelor efectuate.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.