La Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj vor fi chemaţi, astăzi, la audieri poliţiştii şi procurorul care în 1992 l-au cercetat penal pe Marcel Ţundrea, anchetă în urma căreia acesta a fost condamnat pe nedrept la 25 de ani de închisoare.
Ei vor da explicaţii despre modul în care au ignorat anumite probe din dosar, care, dacă ar fi fost aprofundate, ar fi arătat că Ţundrea nu este autorul violului urmat de omor asupra minorei din Pojogeni.
Procurorul şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Marius Iacob, a confirmat că pentru ziua de marţi au fost citaţi la audieri poliţiştii şi procurorul Ion Diaconescu. “Din punctul meu de vedere, cazul Ţundrea este un caz de eroare judiciară şi aş putea spune fără să greşesc că este cea mai gravă eroare judiciară din istoria criminalisticii româneşti. Am în vedere, pe de-o parte, faptul că Marcel Ţundrea a stat în închisoare pe nedrept o perioadă lungă de timp, 12 ani de zile, iar, pe de altă parte, faptul că în derularea anchetei în legătură cu stabilirea adevăratului autor am constatat mai multe deficienţe în administrarea probatoriului atunci. Acesta este şi motivul pentru care noi am decis să preluăm acest caz şi să-l finalizăm, pentru că, pe lângă aceste aspecte, am mai constatat un lucru îngrijorător, şi anume că adevăratul autor, Avram Gheorghe, nu a fost nici măcar inclus în cercul suspecţilor după anul 2004, când s-a stabilit cu certitudine, în urma unei expertize ADN, că acea probă biologică nu a fost creată de Marcel Ţundrea, ci de o altă persoană. Din punctul nostru de vedere, s-a pornit greşit de la Parchet şi principalii responsabili ai acestei erori judiciare sunt reprezentanţii organelor de urmărire penală”, a spus procurorul-şef Marius Iacob în cadrul emisiunii RRA “Dezbaterea jurnalului de prânz”.
Diaconescu, faţă-n faţă cu Iacob
De altfel, pentru Jurnalul Naţional, Marius Iacob a făcut completări absolut uluitoare: “Îl vom audia pe procurorul Ion Diaconescu, dar şi pe poliţiştii care au lucrat la caz, peste zece la număr, este vorba despre cei care au participat la cercetarea la faţa locului, despre poliţişti judiciarişti, despre cei care au participat la audieri. Anchetatorii de acolo nu au comparat urma ADN cu toată baza de date. Noi am făcut acest lucru şi când am făcut-o am descoperit că urma îi aparţine lui Gheorghe Avram, 42 de ani, din comuna Pojogeni. Acesta a fost o vreme la închisoare, 14 ani, condamnat pentru un alt omor. Culmea este că la un moment dat a stat în aceeaşi celulă cu Ţundrea! Şi cât a stat Avram la închisoare au încetat şi crimele din comuna Pojogeni şi din satele învecinate. Cum a fost eliberat, cum au reînceput. Nici măcar acest lucru n-au observat cei care au instrumentat cazul. În actele de la dosarul instrumentat atunci de procurorul de caz, din declaraţii reieşea că ultima persoană care văzuse victima în viaţă era acest Avram. Vă vine să credeţi că procurorul nici măcar nu l-a audiat? Mai ales că şi Ţundrea l-a indicat pe Avram ca fiind autorul!? Procurorul a pus un sergent major să-i ia o declaraţie, şi aia olografă. Nu i-a pus nimeni întrebări! O altă nedumerire este legată de faptul că procurorul de caz, deşi a făcut percheziţie acasă la Avram şi i-a audiat şi mama, totuşi nu a trimis instanţei aceste acte. Le-a lăsat la urma dosarului care rămâne la Parchet. Instanţa nu a avut la dispoziţie toate probele”, a declarat, în exclusivitate, Marius Iacob, pentru Jurnalul Naţional.
Gabriela Mladin