37 de gorjeni şi-au luat vechime în muncă

384

casa de pensiiConducerea Casei Judeţene de Pensii Gorj a încheiat o serie de 37 de contracte de cumpărare a vechimii în muncă cu tot atâţia gorjeni şi asta numai datorită apariţiei Ordonanţei de Urgenţă 40/2010. Un număr de 37 de persoane din judeţ au semnat contractele de cumpărare a vechimii la pensie cu reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj, termenul limită pentru acest lucru fiind 31 decembrie 2010.

Potrivit Ioanei Talău, directoarea adjunctă a instituţiei, cei 37 de beneficiari au cumpărat vechime pe diverse perioade de timp, plătind integral contravaloarea acesteia, cu toate că aveau posibilitatea de a achita în trei tranşe suma respectivă. „Valoarea totală a celor 37 de contracte semnate este de 144.425 lei, iar perioadele pentru care a fost cumpărată vechimea se încadrează între trei luni, minimul acceptat şi cinci ani, maximul. În orice caz, cele mai multe au fost semnate pentru o perioadă de un an, iar toţi cei cu care am semnat au achitat integral contravaloarea vechimii. Chiar i-am îndrumat spre acest lucru, să plătească toată suma şi nu în tranşe”, a spus directoarea CJP Gorj.

Orice gorjean care a dorit să îşi cumpere vechime la pensie a putut face acest lucru în intervalul calendaristic 2 noiembrie – 31 decembrie 2010, lucru permis de OUG 94/2010 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii. Perioada pentru care s-au putut semna contractele de achiziţionare a vechimii fiind cuprinsă între 1 noiembrie 2005 şi 31 octombrie 2010, iar singura condiţie a fost însă ca în perioada respectivă beneficiarul să nu fi contribuit la sistemul public de pensii prin plata contribuţiilor de asigurări sociale. „De acest beneficiu au putut avea parte doar acele persoane care, în respectivul interval, nu au fost salariaţi, şomeri, studenţi, militari, pensionari şi nici nu s-au văzut obligaţi să se asigure odată cu înfiinţarea vreunei firme, deci aceste categorii nu au contribuit la sistemul public de pensii prin plata contribuţiilor de asigurări sociale”, a precizat Ioana Talău.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here