Marşul Brâncuşi a ajuns la Bucureşti

327

pag 8Astăzi, 10 decembrie 2010, se desfăşoară Marşul Cultural „Constantin Brâncuşi”, în Capitală. Poetul Laurian Stănchescu, iniţiatorul acestui demers spune că i s-au alăturat nu doar oameni de cultură, ci şi politicieni, precizând că Victor Ponta, preşedintele Partidului Social-Democrat îl susţine în totalitate.

Demersul iniţiat de poetul Laurian Stănchescu la Târgu-Jiu, privind strângerea de semnături pentru aducerea în ţară a osemintelor marelui sculptor Constantin Brâncuşi, a căpătat o amploare tot mai mare în ultima perioadă. De la simpli cetăţeni, la oameni de cultură sau politicieni, toţi i s-au alăturat, într-un număr mai mic sau mai mare, lui Stănchescu.

Victor Ponta sprijină demersul lui Stănchescu

pag 8 2Laurian Stănchescu s-a întâlnit cu preşedintele PSD, Victor Ponta, şi, după cum el însuşi a declarat, „am avut un dialog cu domnul Victor Ponta privind aducerea în ţară a osemintelor marelui sculptor Constantin Brâncuşi. Domnia sa a fost total de acord, subliniind că este un susţinător al acestui demers cultural, fiind însă surprins că până în clipa de faţă nu i-a spus nimeni nimic despre demersul meu”. În plus, adaugă Stănchescu „Victor Ponta a menţionat că dacă mâine (n.r.: azi) este liber, va participa efectiv la Marşul Cultural Constantin Brâncuşi, dar s-a arătat modest, precizând că nu doreşte să influenţeze cu nimic actul cultural, dat fiind faptul că el este preşedintele PSD”.

Trei ore de marş, prin ger

Marşul Cultural „Constantin Brâncuşi” de astăzi va începe la ora 9:00 şi se va încheia la 12:00; plecarea este de lângă Hotel Intercontinental şi se va merge până în Parcul Herăstrău. „În Parcul Herăstrău, lângă statuia lui Constantin Brâncuşi, realizată de sculptorul Ion Irimescu, vom avea dialoguri privind marşul cultural din primăvară, Craiova-Hobiţa-Paris pe jos. Mai mult decât atât, vom evoca viaţa şi opera lui Brâncuşi”, a completat Laurian Stănchescu.

Pentru marşul de astăzi, Stănchescu a obţinut aprobări de la Primăria Municipiului Bucureşti, semnată chiar de primarul Sorin Oprescu.

În pofida faptului că meteorologii au anunţat temperaturi foarte scăzute pentru această zi, pe Laurian nimic nu-l poate opri şi afirmă hotărât că „indiferent de vreme şi de cât de insuportabil va fi gerul, vom merge mai departe, înfruntând totul şi depăşind orice obstacol”. De precizat faptul că toţi participanţii la marş vor purta tricouri inscripţionate cu chipul lui Brâncuşi şi îndemnuri culturale, pe care Stănchescu le-a realizat pe propria-i cheltuială.

Mass-media şi oameni de cultură participă la marş

Laurian Stănchescu a avut încredere, de la bun început, în jurnalişti şi în forţa acestora de a influenţa pozitiv opinia publică. De aceea şi pentru evenimentul de astăzi el a invitat mass-media să i se alăture. Au răspuns afirmativ şi au promis că i se vor alătura „jurnalişti de la Antena 3, TVR 1, Jurnalul, Evenimentul Zilei şi alţii”, declara Stănchescu.

Şi oameni marcanţi ai vieţii culturale naţionale sunt alături de Laurian Stănchescu, sprijinindu-l în demersul său de a-l aduce pe Constantin Brâncuşi la Hobiţa, acolo unde îi este locul, pentru a-şi dormi, în continuare, somnul de veci. „Am luat legătura cu Alexandru Păsărin, preşedintele Ligii Culturale „Fiii Gorjului”, care mi-a zis că va veni la marşul de mâine (n.r.: azi) alături de alţi membri ai Ligii”, a mai spus Stănchescu.

Până în prezent, s-au strâns peste zece mii de semnături pentru aducerea osemintelor lui Brâncuşi acasă, din mai multe locuri din ţară, precum Dolj, Gorj, Mehedinţi, Mureş, Hunedoara, Alba. În urma participării la marşul cultural de astăzi, la care vor fi prezente câteva sute de persoane, se va începe strângerea de semnături şi în Bucureşti.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here