Managementul corporativ de la CEO, în curând o amintire! Amendamentul lui Iriza, votat de Senat

563

Plenul Senatului a adoptat marţi cu majoritate de voturi, în calitate de primă cameră, modificarea ordonanţei privind ordonanţa corporativă, exceptând de la obligaţia de a avea management selectat pe criterii de competenţă o serie de companii de stat, între care Complexul Energetic Oltenia. Pentru CEO a susținut un amendament chiar senatorul de Gorj, Scarlat Iriza, care, de data aceasta, a și avut câștig de cauză. Majoritatea din Senat a votat amendamentul și apoi proiectul de lege cu amendamentul care scutește Complexul de selectarea unei conducerii pe prinicipii de management corporativ.

Decizia modificării OUG 109/2011 a fost luată ieri cu 51 de voturi “pentru”, cinci abţineri şi 35 de voturi “împotrivă”. Senatorul de Gorj, Scarlat Iriza, s-a declarat marți după-amiază mulțumit de trecerea amendamentului mai ales pentru că doar acesta s-a bătut pentru CEO, la acest capitol. De altfel, Iriza a propus încă de săptămâna trecută, în comisiile de specialitate, includerea Complexului Energetic Oltenia pe lista companiilor excluse de la managementul corporativ, argumentând că forma actuală de conducere dualistă s-a dovedit defectuoasă pentru societate. Senatorul ALDE a invocat o serie de chestiuni administrative, pe care membrii opoziției le-au calificat drept chestiuni organizatorice care nu țin de fondul ordonanței.

Act constitutiv dezastruos
“AGA este formată din membri care nu dețin acțiuni. Nici reprezentanții Ministerului Economiei și nici cei ai Fondului Proprietatea nu au bani pentru investiții, deci nu sunt legați de societate”, a susținut parlamentarul, referindu-se la faptul că statul deține, prin minister, 77% din acțiuni, iar alte 21% sunt deținute de Fondul Proprietatea. Iriza a mai susținut că Fondul Proprietatea a impus “un act constitutiv dezastruos” pentru CEO, scopul fiind ca societatea să ajungă în insolvență, și a propus, în schimb, să se revină la vechiul sistem de conducere. Amendamentul deputatului ALDE a fost respins, în comisii, de cei 6 senatori ai opoziției, prezenți la dezbateri, în timp ce restul de 10 senatori ai puterii s-au abținut, singurul vot pentru fiind al inițiatorului.
Deputatul ALDE și-a susținut însă amendamentul și marți, la votul din plenul Senatului al proiectului de lege, și de data aceasta a avut câștig de cauză. Reprezentanții majorității au votat amendamentul, iar apoi proiectul de lege cu amendamentul care scutește Complexul de selectarea unei conducerii pe prinicipii de management corporativ. Parlamentarii majorității, prin vocea fostului lider al senatorilor PSD, Nicolae Șerban, au susținut că managerii numiți direct de către autoritățile statului se pot dovedi chiar mai perfomanți decât cei proveniți din mediul privat.

1 COMENTARIU

  1. Bravo Iriza, ai facut un lucru bun. Ordonanta 109 este data de Guvernul Boc sub presidentia lui Basescu la insistentele firmelor corporative din strainatate, pentru a privatiza producerea de energie ,care in tarile dezvoltate face parte din strategia nationala, fie ele private sau de stat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.