Gorjul, curăţat de gunoaie

421

jandarmi ijjCampania de ecologizare „Let`s do it, Romania!”, organizată în toată ţara în data de 25 septembrie, a cunoscut ecouri serioase şi în judeţul nostru. Mii de persoane, voluntari, angajaţi de la diferite instituţii, elevi şi persoane din diferite sisteme au ecologizat mai multe zone din Gorj, cele mai poluate. În general a fost vorba despre zone turistice care, în ciuda frumuseţii lor captivante, sunt îngropate în mizerie şi în nesimţirea oamenilor.

Jandarmii gorjeni s-au alăturat proiectului „Let`s do it, Romania!”, organizat pe data de 15 septembrie. Astfel, aceştia au ecologizat, alături de mai mulţi voluntari, o zonă de pe Defileul Jiului, situată între Mănăstirea Lainici şi limita de judeţ, adică localitatea Polatişte. Începând de la ora 08.30, „înarmaţi”, de data aceasta, cu mânuşi şi saci de gunoi, jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) „Tudor Vladimirescu” Gorj au adunat toate gunoaiele care se găseau în respectiva arie. „Prin participarea activă la această acţiune, noi am dorit să sensibilizăm cetăţenii cu privire la colectarea şi depozitarea corespunzătoare a deşeurilor. Am demonstrat, astfel, că suntem alături de comunitate nu numai pe timpul executării misiunilor ci şi atunci când este vorba despre restabilirea raportului normal dintre mediu şi om”, a declarat Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al IJJ Gorj.

Jiul, curăţat de jandarmii bumbeşteni

jandarmi ijj (5)Nici jandarmii din Bumbeşti Jiu, de la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi “Colonel Gheorghe Magheru”, nu au stat cu mâinile în sân. Aceştia au ecologizat râul Jiu pe o suprafaţă de câţiva kilometric alături de autorităţile locale şi de mai mulţi voluntari. Angajaţii din cadrul acestei instituţii nu sunt la prima acţiune de acest fel, participând în număr mare la activităţile de ecologizare a zonei, cu atât mai mult cu cât este ştiut că problema gunoaielor de pe Jiu este una destul de mare.

Deţinuţii au strâns gunoaiele de lângă Bumbeşti-Jiu

Şi un grup de persoane private de libertate au ales să participe la această acţiune de curăţare a mediului.

Astfel, 30 de deţinuţi, în urma unui parteneriat încheiat de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Asociaţia Ecco Asist, au ecologizat zona dintre staţia de tren Parâng şi oraşul Bumbeşti-Jiu. “Este vorba despre persoane private de libertate care execută pedeapsa în regim deschis şi semi-deschis şi chiar şi-au exprimat acordul de participare în mod voluntar”, a declarat Simona Dumitriu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu. Transportul precum şi sacii şi mânuşile folosite au fost puse la dispoziţie de către reprezentanţii Primăriei Bumbeşti-Jiu.

“Colaborarea dintre unităţile penitenciare şi reprezentanţii societăţii civile poate contribui la dezvoltarea şi eficientizarea activităţilor destinate reintegrării sociale a persoanelor private de libertate, precum şi creşterea responsabilităţii acestora şi a gradului de apartenenţă la comunitate”, a mai spus Dumitriu.

Campionat de pituluşu, la Polovragi

pitulusu polovragiLa Polovragi copiii de la şcolile din apropiere care au participat la acţiunea de ecologizare s-au înscris şi la “Campionatul de pituluşu”. Potrivit organizatorilor, a fost ceva simbolic, în mare parte fiind vorba despre descoperirea gunoaielor care au fost aruncate/ascunse de către turişti şi nu numai. Totuşi, micuţii nu s-au lăsat până când nu s-au şi jucat puţin, după ce au strâns toate gunoaiele din zonă. Copiii au profitat de frumuseţile naturii şi de relieful bogat pentru a se juca de-a v-aţi ascunselea. „Ştiu că este şi campionat de pituluşu, dar este mai mult simbolic. Se dau diplome. Noi am venit să strângem gunoaiele de pe aici dar mai stăm câteva zile la cort să ne şi căţărăm şi să ne distrăm, aşa că ne jucăm şi noi pituluşu cu copiii”, a spus un tânăr prezent la acţiune.

Coborâre cu coarda pentru „perierea” zonelor mai puţin accesibile

Gunoaiele de pe râul Galben şi de pe cheile acestuia au fost adunate de către alpinişti, din cauza faptului că zona este accesibilă doar prin coborârea cu coarda. Astfel, în timp ce copiii adunau gunoaiele de pe marginea drumului şi din zona Mănăstirii şi a Peşterii Polovragi, tinerii căţărători coborau în rapel pentru a strânge hârtiile şi peturile aruncate în valea adâncă de câteva zeci de metri. „Eu am fost invitat să particip. Oricum noi am venit aici de vineri şi mai stăm o zi sau două”, a spus Cosmin Nanu, alpinist. La acţiunea din zona Polovragi au participat şi zeci de voluntari din alte oraşe, printre care şi Craiova, Târgovişte şi Bucureşti. „Am venit să strângem gunoaiele, este o zonă destul de murdară dar foarte frumoasă, cu mare potenţial turistic. Noi ne implicăm în astfel de proiecte în mai multe zone ale ţării”, a spus un voluntar bucureştean.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.