Gorun speră ca studenții să își primească bursele până la 1 mai

511

Conducerea Universității „Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu-Jiu și Senatul dau asigurări că au făcut demersurile necesare pentru ca studenții să își încaseze bursele cât mai curând. Adrian Gorun, președintele Senatului UCB, speră ca alocațiile să ajungă la beneficiari până la 1 mai. Pe de altă parte, rectorul Luminița Popescu spune că documentele pentru acordarea banilor erau finalizate încă de acum două săptămâni.

Studenții Universității „Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu-Jiu nu și-au primit bursele pe lunile martie și aprilie, deși instituția de învățământ superior are banii necesari pentru acordarea lor. De asemena, regulamentul de acordare a acestora este finalizat încă de acum două săptămâni. „Senatul nu are nicio vină pentru această întârziere, pentru că a fost emis un ordin de ministru care producea schimbări aplicabile de la începutul semestrului II, deși acest ordin a apărut după începerea semestrului. Ordinul dădea în sarcina Consiliului de Administrație să stabilească modalitățile de cumulare a burselor și cuantumurile. Consiliul de Administrație nu s-a întrunit și neîntrunindu-se consiliul am dat o hotărâre de Senat prin care am constituit o comisie care să stabilească cele necesare pentru acordarea burselor. Rectorul a contestat această hotărâre. Senatul a respins contestația pe motiv de inoportunitatea ei, oportun era să dăm bursele. Joi a fost Senat, dar nu am primit niciun document. Măcar de 1 mai sper ca studenții să își primească bursele”, a declarat Adrian Gorun, președintele Senatului Universității „Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu-Jiu.

Luminița Popescu: „Voi transmite personal documentația pentru burse la Senat”
Luminița Popescu spune că documentele pentru acordarea burselor erau finalizate încă de acum două săptămâni. Totuși, documentația nu a ajuns încă la Senat, din cauză că rectorul nu a fost informat în privința ședinței de joi. „Noi, membrii comisiei, ne-am întrunit pe data de 12 aprilie, aducând la cunoștința tuturor participanților conținutul proiectului de regulament de acordare a burselor, a altor forme de sprijin material și a facilităților acordate studenților UCB, a propunerii de grilă de punctaj pentru acordarea burselor sociale și a propunerii privind repartizarea fondului de burse pe semestrul II al anului universitar 2016-2017. Pe mine nu m-a anunțat nimeni că joi, 13 aprilie, este ședință de Senat, pentru a transmite documentația, întrucât de 3 luni nu sunt informată când au loc ședințele; din data de 10 februarie nu am mai fost invitată la nicio ședință de Senat; nu-mi este adusă la cunoștință programarea ședințelor extraordinare de Senat și nici ordinea de zi a acestora. În cursul zilei de astăzi voi transmite personal documentația pentru burse la Senat. Vreau să precizez că toate aceste documente erau gata de acum două săptămâni”, a explicat Luminița Popescu, rectorul Universității „Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu-Jiu.
Mai mult decât atât, rectorul spune că deși a contestat comisia constituită de Senat, a decis, totuși, să o întrunească, întrucât era important ca problema burselor să se rezolve. „Am respectat hotărârea Senatului, deși o contestasem pentru că nu respectă ordinul de ministru. O comisie constituită de Senat nu se poate substitui Consiliului de Administrație”, subliniază rectorul Universității „Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu-Jiu.

Burse majorate în semestrul II din anul universitar 2016/2017
Până în prezent, la nivelul UCB, bursa socială a fost 300 de lei, cea de merit 400, iar cea de performanță 600 de lei. Cuantumul burselor a fost majorat pentru semestrul II, din anul universitar 2016/2017: bursa socială: 600 de lei, bursa socială ocazională: 600 de lei, bursa de merit: 800 de lei, bursa de performanță științifică: 1100 de lei, bursa specială: 400 de lei, bursa pentru stagii de studii (mobilități): 600 de lei, bursa de sprijin financiar pentru continuarea studiilor: 300 de lei.
Acestea sunt propunerile conducerii universității, însă studenții nu au primit banii pe martie și aprilie, întrucât se așteaptă aprobarea Regulamentului de acordare a burselor, a altor forme de sprijin material și a facilităților acordate studenților UCB.

480 de bursieri, în 2016
În anul 2016, în Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, s-au acordat următoarele categorii de burse conform regulamentului în vigoare: burse de merit (289 beneficiari): 969.303 lei; burse sociale (47 beneficiari): 113.784 lei; burse sociale orfani (8 beneficiari): 30.600 lei; burse de performanță (4 beneficiari): 23.400 lei; burse speciale (2 beneficiari): 5.880 lei; burse ocazionale (93 beneficiari): 37.819 lei; burse merit orfani (11 beneficiari): 6000 lei; burse merit străini (1 beneficiar): 1097 lei; burse sociale plasament familial (2 beneficiari): 1800 lei; burse sociale – conform HG nr.558/1998 (1 beneficiar): 900 lei; burse moldoveni (22 beneficiari): 53.600 lei.
În total, au fost 480 de beneficiari, suma totală acordată sub formă de burse fiind de 1.244.184 de lei.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here