Medicii de familie au spus „nu” reţetelor compensate şi gratuite

438

farmacieNegocieri grele la nivel naţional între medicii de familie şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), în ce priveşte contractul cadru expirat dintre cele două părţi.

Purtătorii de halate albe din Gorj nu au stat cu mâinile în sân. Astfel, nici în judeţul nostru nu au fost eliberate ieri reţete pentru pacienţii care au trecut pragul cabinetelor medicilor de familie. Unii, bolnavi grav, au avut un comportament recalcitrant la adresa doctorilor, care au refuzat să le elibereze reţete după consultaţie. Alţii au înţeles protestul medicilor de familie, manifestând toleranţă atunci când li s-a comunicat că nu vor primi nicio reţetă până când conflictul dintre medici şi CNAS nu se va rezolva.

Şeful medicilor de familie din Gorj, doctorul Mihai Moisescu, a declarat ieri că la nivel judeţean, medicii de familie nu au eliberat nici un fel de reţete compensate sau gratuite, concedii medicale ori bilete de tratament. Acesta şi-a manifestat nemulţumirea faţă de reprezentanţii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Gorj care nu au reînoit contractele de prestări servicii cu medicii de familie din judeţ. ,,Contractul ne-a expirat pe data de 31 martie, iar până în prezent nu avem nici un fel de contract semnat. Am primit un contract, pe surse, pe care îl voi discuta cu colegii mei în cadrul unei întruniri pe care o vom avea la Biblioteca Spitalului << Tudor Vladimirescu>>. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere la nivel naţional, vom continua să nu eliberăm aceste reţete”, a declarat doctorul Moisescu. Liderul medicilor de familie nu exclude faptul că în cursul dimineţii de ieri, unii medici, un procent destul de mic, ar fi eliberat reţete compensate, deoarece nu ar fi ştiut ce decizie urma să se ia la nivel central.
Promisiune respectată
Liderii organizaţiilor reprezentative ale medicilor de familie au anunţat deja de săptămâna trecută că nu mai prescriu reţete compensate şi gratuite, întrucât nu au contractul-cadru de acordare a asistenţei medicale, iar normele de aplicare a acestuia ar fi fost aprobate pe şest. În cursul zilei de ieri au fost mai multe discuţii la nivelul Ministerului Sănătăţii, pe marginea acestui contract cadru cu medicii de familie, până la jumătatea zilei părţile neajungând la vreun consens.
Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here