Brâncuși, comemorat la Hobița și Paris

640

Cei 60 de ani scurși de la moartea lui Constantin Brâncuși au fost marcați, în cursul zilei de joi, printr-o serie de evenimente, ce au avut loc atât la Hobița, pe meleagurile natale, cât și la Paris, acolo unde artistul își doarme somnul de veci. În capitala Franței a fost organizată în memoria acestuia o slujbă religioasă, iar mai mulți gorjeni au dus acolo o mână de pământ luată cu câteva zile în urmă din cimitirul de la Hobița, acolo unde sunt înmormântate rudele sculptorului. Scriitorul Laurian Stănchescu ar fi trebuit să conducă delegația de la Paris, dar acesta nu a putut să părăsească teritoriul național, având probleme cu valabilitatea buletinului de identitate pe care vroia să îl folosească. Cei care au ajuns însă la Paris, printre care și cântăreața Emilia Dragotoiu Nanu, au putut să organizeze acolo o ceremonie de comemorare a maestrului, dar și să le ofere francezilor, de pomană, vin românesc și cozonac tradițional, cei aflați în trecere fiind uimiți să afle despre obiceiul românesc al datului de pomană.
O slujbă în memoria artistului a fost organizată și la Hobița, acolo unde mama lui Brâncuși este înmormântată. Preotul satului a înălțat rugăciuni pentru liniștea somnului de veci al marelui sculptor, printre morminte și cruci fiind jucată și o horă a mortului, acesta fiind un obicei al locului. Primarul din Peștișani, Cosmin Pigui, a explicat că doar în zona din Serbia în care mai trăiesc români mai există un astfel de obicei. Dansatori de la Ansamblul “Doina Gorjului” au jucat hora respectivă, cel care a interpretat o doină de jale fiind Marian Medregoniu. La urna în care se află pământ adus de la mormântul din Paris al artistului, urnă amplasată în bisericuța din lemn a cimitirului din Hobița, au fost depuse flori. De asemenea, s-au dat de pomană colaci și au fost aprinse zeci de lumânări în memoria marelui sculptor.
omagiere brancusi (2)Tot la Hobița, dar la casa memorială, doi actori de la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”, au interpretat o scenă care redă un episod din viața lui Constantin Brâncuși. Sceneta a fost jucată înainte ca la casa memorială să ajungă chiar ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu. Acesta a fost invitat să viziteze casa amenajată pentru turiști, acesta precizând că este onorat ca într-o zi atât de specială să se afle în locurile în care a copilărit Brâncuși. “E un loc extrem de important pentru toți românii și mă bucur să fiu azi aici, în ziua în care se împlinesc 60 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuși. Cred că este o ocazie importantă pentru a-i cultiva memoria și a face lucrurile pe care avem obligația morală să le facem, și anume înscrierea Ansamblului Calea Eroilor în Patrimoniul Mondial UNESCO, precum și înființarea Muzeului Național Brâncuși la Târgu-Jiu”, a spus ministrul, de altfel destul de zgârcit în declarații pentru jurnaliști.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.