„Oraşul săpat în piatră” din Iordan, prezentat la Târgu – Jiu

339

pietrele petrei (32)Frumuseţile localităţii iordaniene Petra au fost arătate şi târgujienilor prin intermediul unei expoziţii de fotografie care a avut loc ieri la Muzeul Judeţean Gorj.

Imaginile au fost imortalizate de către arhitectul Mihaela Arsene, de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti.

Expoziţia „Pietrele Petrei” a fost vernisată la Târgu – Jiu după ce a fost deschisă prima dată la Bucureşti. Fotografiile imortalizează imagini impresionante ce provin dintr-un accident natural, în majoritate fiind vorba despre roci vulcanice. „Povestea expoziţiei reprezintă, de fapt, un vis împlinit pentru mine. Mi-am dorit foarte mult să merg acolo, de 3-4 ani îmi propusesem şi am ajuns în toamna anului 2008”, a povestit realizatoarea fotografiilor, arhitecta Mihaela Arsene.
Celebru sit arheologic
pietrele petrei (3)Petra este un fost oraş antic, situat în Iordania. Este unul din cele mai celebre situri arheologice din lume, datorită templelor săpate direct în stâncă, cel mai cunoscut fiind „Trezoreria”, în stil grecesc, cu o înălţime de 42 metri. „Petra este, de fapt, un accident al naturii fiind format în mare parte din roci vulcanice. Locul în sine m-a ajutat să găsesc unghiurile potrivite”, a mai spus arhitecta. Despre Petra se presupune că a fost construit începând cu secolul al VI-lea î.e.n., de către nabateeni, un popor semitic, şi a fost capitala lor până în 106 e.n., când a intrat în componenţa Imperiului Roman, devenind capitala provinciei Arabia Petrea.
„Nu ştiam să folosesc camera foto”
Fotografiile, pe lângă faptul că imortalizează imagini absolut unice şi superbe, au şi o istorie amuzantă. Au fost realizate de către Mihaela Arsene cu o cameră foto cumpărată cu o zi înainte, semiprofesională, ale cărei funcţii nu le cunoştea. „Când am cumpărat camera foto i-am rugat să îmi arate de unde se deschide şi de unde se închide şi să o regleze pe <<automat>>. Locul îţi spune multe şi face, de fapt, fotografiile”, a completat Mihaela Arsene. Totuşi, modul în care au fost surprinse minunile pe care natura le-a făcut la petra a fost apreciat de toată lumea, drept urmare expoziţia fiind vernisată în mai multe oraşe.
O minune a lumii
Deschisă la Bucureşti, expoziţia „Pietrele Petrei” a poposit acum la Târgu – Jiu de unde va mai merge la Cluj şi la Iaşi. De asemenea, arhitecta Mihaela Arsene a mai fost invitată şi la Aman să prezinte aceste lucrări. În 1985 Petra a fost inclusă în lista UNESCO a locurilor din patrimoniul mondial. Este şi una din Cele 7 noi minuni ale lumii.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here