Renunţă la fumat – Gorjenii nu mai bagă mâna în buzunar pentru ţigări

431

foto 005Scumpirea preţurilor la ţigări îi face pe tot mai mulţi gorjeni să renunţe la acest viciu.

Fumătorii apelează des la cabinetul antitabac deschis în cadrul Spitalului de la Pasarelă, din Târgu – Jiu, medicii confruntându-se chiar cu un val mai mare decât pot face faţă.

Unii dintre pacienţii cabinetului fumează de foarte mulţi ani dar s-au hotărât să se lase, în special din cauza lipsei banilor. „Aveam 18 ani când m-am apucat. Acum sunt bătrân. De tratament m-am apucat pe 14 ianuarie şi deja nu mai fumez şi nici nu mai simt nevoia. Poţi să fumezi acum lângă mine şi nu mai am treabă”, a povestit unul dintre pacienţi. Acesta face, însă, parte din rândul celor care au voinţă. „Cam 40% dintre cei care vin la cabinet au voinţă şi se lasă cu adevărat de fumat. Cei pe care îi vedem că nu sunt hotărâţi sau nu se ţin de tratament şi de sfaturile noastre îi cam lăsăm în pace, oricum avem tratament puţin”, a declarat medicul Maria Popescu, de la cabinetul antifumat.
„M-aş lăsa, nu m-aş lăsa…”
Totuşi unii dintre pacienţii care încearcă să se lase de fumat nu ascultă sfatul medicului, care spune că după începerea tratamentului mai este tolerat consumul de tutun doar pentru o săptămână. Aşa se face că unii dintre cei care şi fumează dar iau şi medicamente, nu se simt tocmai bine din punct de vedere fizic. „Am încercat să le reduc. Fumez de 20 de ani, nu îmi este uşor. Cred, totuşi, că nu tolerez prea bine medicamentele, pentru că îmi cam este rău după ele”, ne-a povestit un alt pacient. Medicul a explicat, însă, că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că tratamentul nu trebuie să meargă în paralel cu fumatul.
Tratament puţin
Numărul mare de pacienţi îi lasă pe medici şi fără tratament, cu atât mai mult cu cât pentru acest program se primesc medicamente decât pentru câte o lună. Cam 10-15 oameni trec pragul cabinetului, zilnic, şi asta pentru că aşa sunt planificaţi de medici care abia le fac faţă. „Ei sunt mult mai mulţi, i-am planificat până prin luna martie pentru că nouă ne vine tratament decât pentru câte o lună şi încercăm să le dăm la toţi”, a mai declarat acelaşi medic. Plasturii şi medicamentele primite de la Ministerul Sănătăţii nu prea ajung, mulţi gorjeni încercând să se lase de acest prost obicei. Cei care apelează la serviciile acestui cabinet au parte de consultaţii şi tratament gratuit, care constă în plasturi cu nicotină şi tratament medicamentos.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here