Din cauza temperaturilor extreme, gorjenii aşteaptă cu teamă facturile

402
După câteva zile cu zăpadă şi frig, peisajului de iarnă grea, ce s-a abătut asupra Gorjului, i s-a adăugat şi un ger cumplit, făcând tot mai dificil de suportat acest sezon.

Astfel că, în acest sfârşit de săptămână, tot mai puţini oameni au îndrăznit să iasă din case, iar cei care totuşi au făcut-o, erau îmbrăcaţi foarte gros şi se grăbeau spre destinaţie, pentru a petrece cât mai puţin timp posibil în frigul tăios şi pentru a evita consecinţele ce ar putea să apară în urma expunerii la ger.

Temperaturile foarte scăzute, cu care ne-am confruntat în această perioadă, au făcut ca centralele din apartamente să meargă la foc continuu, proporţional cu timpul lor de funcţionare crescând şi valoarea facturilor la gaze, sau curent electric. Prin urmare, gorjenii se gândesc cu îngrijorare la sumele din facturile pe care urmează să le primească, cel puţin asta reiese din ce ne-a mărturisit Adrian Popescu, un cetăţean din Târgu-Jiu: „cred că cel mai potrivit cuvânt ca să descriu ce simt când mă gândesc la factura pe luna asta e: „groază!” Luna trecută, când nu a fost atât de frig mi-a venit 3 milioane şi ceva de plată. Acum…cine ştie, că a mers centrala aproape non stop. Nici blocul nu e izolat, că altfel nu s-ar mai face aşa frig în apartament. Sunt exagerat de mici temperaturile şi e normal să-ţi faci căldură pe măsură, la fel cum e normal să ne aşteptăm la facturi care să ne uşureze buzunarele.”
Nici cei care au centrale electrice nu sunt mai optimişti în privinţa facturilor: „Noi am optat pentru o centrală pe curent electric pentru încălzirea casei şi, la frigul care este, centrala face faţă, dar merge mereu. Când va veni factura la curent, va trebui să facem faţă noi! Nu este vina nimănui că am avut parte de o iarnă grea. Pe de altă parte, indiferent de vreme, e necesar să-ţi asiguri condiţii optime de trai, mai ales când sunt şi copii în casă, cu riscul de a-ţi afecta bugetul”, a spus gorjeanca Daniela Negrea.
Gheaţa de pe trotuare îi nemulţumesc pe târgujieni
Chiar dacă de pe carosabil zăpada a fost îndepărtată, creându-se condiţii pentru desfăşurarea, în siguranţă, a traficului rutier, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu trotuarele, pietonii fiind nevoiţi să-şi sporească atenţia atunci când ies la plimbare, pentru a nu aluneca. „Trotuarele din cartierele târgujiene pot fi folosite mai degrabă drept piste pentru săniuţe sau patine, fiindcă arată mai mult a derdeluşuri decât a spaţii destinate pietonilor. Nimeni nu a luat zăpada de pe ele şi pe unele locuri, unde s-a circulat intens, s-a format un strat de gheaţă foarte periculos. Pe un traseu pe care în mod normal fac un sfert de oră, azi (n.r. – sâmbătă) am făcut aproape o oră din cauză că a trebuit sa merg foarte încet şi să fiu atent să nu alunec”, a declarat un târgujian nemulţumit de faptul că, din cauză trotuarelor îngheţate, a parcurs cu dificultate şi întârziere un traseu ce, de regulă, se face rapid.
Vremea se menţine rece până la sfârşitul lunii
Până, mâine, 27 ianuarie, ora 08:00, Gorjul se află sub incidenţa codului galben de ger, dar nici după această dată nu vom avea parte de temperaturi cu mult mai mari. Astfel, conform meteorologilor, de joi mercurul va mai creşte puţin în termometre, însă, de frig nu vom scăpa, minimele încadrându-se în medie între -10 grade C şi +1 grad C, iar maximele între -1 grad C şi +7 grade C.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here