Camera de Conturi Gorj, din cadrul Curții de Conturi a României, a depistat la Primăria Bengești-Ciocadia, în urma unei verificări efectuate în perioada septembrie-octombrie 2016, abateri financiare grave, în valoare de 524.000 de lei. Jumătate din suma constatată reprezintă sporuri încasate ilegal de către angajații primăriei, care au primit, anul trecut, spor de dispozitiv, de fidelitate și confidențialitate, de solicitare neuropsihică și pe legea fondului funciar. Banii ar trebui restituiți de beneficiari instituției, dar primăria a atacat în instanță, în februarie, raportul în cauză pentru stoparea executărilor impuse de inspectori.
În urma controlului s-a depistat nu numai acordarea de avantaje financiare angajaților primăriei, ci efectuarea și de plăți nejustificate în cuantum de 23.280 de lei reprezentând lucrări neexecutate la obiectivele de investiții DC19 și DC19B. Este vorba despre modernizarea drumului comunal care merge la Perești și despre cel care duce la Cîrligei, lucrări începute în 2015 și nici în prezent finalizate. Ambele lucrări au fost câștigate de o firmă din Slatina, mai exact cea a fostului senator Ion Toma, lucrări care au fost subcontractate către două firme locale. De altfel, despre aceste investiții, Gorjeanul a relatat pe larg în edițiile de anul trecut.
Școala care papă bani
Primarul Victor Geogia a mai aprobat efectuarea unor plăți nete de 56.000 de lei pentru Școala Bălcești “fără a avea la bază documente justificative”, cheltuielile nefiind, potrivit Camerei de Conturi Gorj, lichidate și ordonanțate potrivit legii. Tot la această unitate de învățământ s-a aprobat o finanțare de bază care s-a dovedit că a fost utilizată în alte scopuri decât cele aprobate prin Legea Educației Naționale, mai exact, prin efectuarea de plăți de natura investițiilor, gen anvelopare cu termosistem de 10 mm precum, pentru zugrăvirea școlii din Bălcești, dar și pentru achiziția de materiale de natura obiectivelor de inventar, care se asigură din finanțare complementară. Prejudiciul constatat este de 98.000 de lei. De asemenea, primăria a aprobat cheltuieli pentru această școală, în decembrie 2015, în sumă de 8500 de lei, pentru servicii informatice și de contabilitate care nu au fost însă efectuate. Grave sunt și acordarea: sporurilor de dispozitiv de 25% din salariul de încadrare, a sporului de confidențialitate de 10%, de fidelitate, iar de 10%, de solicitare neuropsihică de 20% și a sporului de dificultate de 50%. Acești bani ar trebui restituiți de funcționarii publici autorității locale.
Aceste abuzuri au fost, de altfel, deja sesizate, în decursul anului trecut, de localnicul Constantin Smaranda, la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, unde se află în cercetare dosarul nr.163/P/2016. În cadrul acestuia primarul comunei este acuzat de abuz în serviciu și deturnare de fonduri.
A.Stoica