Ieri a avut loc prima acţiune de plantare de arbori în parcul dendrologic din zona Preajba. Acţiunea a fost coordonată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj, iniţiatoarea înfiinţării acestui parc, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Ocolului Silvic Târgu-Jiu.
Un parc dendrologic presupune plantarea pe aceeaşi suprafaţă a unor specii de arbori autohtoni şi exotici. Parcul dendrologic din zona Preajba are o suprafaţă de aproximativ 2 ha, ieri fiind plantaţi peste 200 de puieţi. Acţiunile vor continua până în primăvară, nefiind posibilă amenajarea acestuia în doar o singură acţiune de plantare.
Pentru acest parc, materialul săditor va fi procurat de către Ocolul Silvic Târgu-Jiu şi Universitatea din Craiova. Gheorghe Fometescu, directorul APM Gorj, a menţionat faptul că proiectul nu a necesitat finanţări, deoarece terenul aparţine Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă a Universităţii „Constantin Brâncuşi”, iar de plantări se ocupă voluntari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. Astfel, ieri, la acţiunea de plantare au participat peste 20 de membri ai ISU Gorj, Ion Iovu, şeful Ocolului Silvic Târgu-Jiu şi Gheorghe Lazăr, consilier superior în cadrul APM Gorj.
Soiuri exotice pe meleaguri gorjeneşti
„Acţiunea face parte din campania Milioane de oameni, milioane de copaci, iar scopul acesteia este de a avea cât mai multe păduri, pentru a proteja mediul înconjurător şi a evita poluarea”, ne-a declarat Gheorghe Lazăr. De asemenea, şeful Ocolului Silvic Târgu-Jiu, a declarat faptul că „pe parcursul primei etape se vor planta peste 40 de specii forestiere şi indigene precum brad, molid, pin, stejar, mesteacăn, stejar roşu, sorb, castan, cireş, tei”. „Am dori ca pe viitor, să avem în parcul de la Preajba şi soiuri de arbore de lalea şi de ginko biloba”, a mai completat Ion Iovu. Această acţiune trebuia să fie demarată încă de acum o săptămână, însă, din cauza vremii nefavorabile a fost amânată, reprogramarea făcându-se pentru ziua de ieri, 13 noiembrie.
Un alt parc dendrologic va fi amenajat la Tismana, materialul săditor fiind procurat de către Universitatea din Craiova şi ONG-ul pentru protecţia mediului din Tismana. Pentru acţiunile de plantare desfăşurate în primăvară lui 2009, APM Gorj, a câştigat premiul I la Ediţia a III-a a mişcării naţionale „Milioane de Oameni, Milioane de Copaci”.
Izabella MOLNAR