O parte din costurile privind organizarea alegerilor prezidenţiale vor fi suportate de către autorităţile locale.
Astfel, în seama edililor va intra achiziţionarea camerelor video pentru secţiile speciale din fiecare localitate. Fiecare primărie se va descurca după propriile puteri, singura variantă fiind ca sumele să fie asigurate de la bugetele locale. Pe capul edililor a mai picat şi directa răspundere în cazul în care procesul de votare din secţiile de pe raza localităţilor pe care aceştia le coordonează vor fi fraudate.
Ieri, prefectul judeţului Gorj, Liviu Andrei, a organizat o întâlnire cu primarii în vederea informării acestora asupra organizării secţiilor de votare din fiecare localitate a judeţului. Primarii au primit ordin ca în toate cele 73 de secţii speciale de pe raza Gorjului să fie instalat un sistem de supraveghere video pentru a nu exista fraude. „Personalul care se va ocupa de administrarea sistemului video va fi plătit de la bugetul de stat cu câte 50 lei/ zi, pentru 4 zile de activitate”, ne-a declarat Liviu Diaconescu, director executiv al Serviciului de Verificare a Legalităţii din cadrul Prefecturii Gorj. De asemenea, acestor sume li se vor mai adăuga câte 8 lei pentru hrană pentru ei care se vor ocupa de secţiile de votare pentru referendum şi prezidenţiale, cât şi cheltuielile pentru preşedinţii de comisii şi locţiitorii acestora, respectiv câte 66 lei/ zi timp de 5 zile. Aceşti bani vor fi împărţiţi persoanelor în cauză de către primăria fiecărei localităţi.
Verificări de către reprezentanţii Prefecturii
Sistemele video ce vor fi montate în secţii speciale de pe raza judeţului nostru nu vor fi decontate, ci primarii trebuie să se descurce fiecare cum poate, ori să le ia cu împrumut, ori să le achiziţioneze cu bani de la bugetul local. „Sistemele video nu se decontează. Cea mai mare responsabilitate pentru evitarea fraudelor cade pe umerii primarilor”, a declarat Liviu Andrei. Acesta a completat că se vor înregistra 14 ore pe zi, imaginile vor fi stocate pe dvd-uri, introduse în plicuri, sigilate, iar apoi, preşedinţii de comisii le vor duce la Biroul Electoral Judeţean, alături de buletinele de vot. Tot aceştia, vor fi cantonaţi la Casa de Cultură a Sindicatelor Târgu-Jiu, pentru a se evita aglomeraţia la BEJ, acolo unde vor fi primiţi pe bază de bon de ordine. „Totul va fi controlat de jandarmi, care vor comunica prin staţii. Încercăm să facem 10 cabine de operatori pentru a fi mai rapizi”, a dorit Andrei să completeze.
De asemenea, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului vor merge în teritoriul cu puţin timp înainte de începerea scrutinelor pentru a verifica starea sistemelor de supraveghere, iar până la data de 6 noiembrie, primarii trebuie să trimită către Prefectură numele şi datele de contact ale informaticianului care va întreţine acest sistem.
Unii pregătiţi, alţii nu
Ion Ungureanu, primarul oraşului Ţicleni, prezent la şedinţa de ieri, ne-a declarat faptul că el nu are probleme cu achiziţionarea sistemului de supraveghere video. „De când am fost informat cu privire asupra acestui sistem, am avut grijă să şi fac rost de două camere video pe care le-am luat prin comandă. Nici nu mă deranjează, dar nici nu îmi aduce vreun beneficiu faptul că le plătesc din bugetul local. După alegeri, acestea vor rămâne în folosinţa Primăriei Ţicleni”. Ungureanu a adăugat şi faptul că găsit şi informaticianul care să se ocupe de reţeaua video. Acesta este reprezentat de persoana lui Mihai Istrate, director adjunct al Liceului Industrial din oraş. „Calculatoarele pe care le vom folosi le vom împrumuta tot de la unitatea şcolară de învăţământ liceal din localitate”, a completat edilul.
De asemenea, tot pregătit va fi în curând şi Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin, care crede că primarii cărora nu le-a fost pe plac faptul că trebuie să plătească sistemul video de la bugetul local sunt nişte „mofturoşi”. „Este normal ca răspunderea să cadă pe umerii noştri, ai primarilor, şi că suntem direct răspunzători. Mă voi ocupa de tot ce trebuie ca să nu existe probleme”, ne-a spus edilul de la Bustuchin.
Resurse rămase de la europarlamentare
Secţiile de votare pentru prezidenţiale şi referendumul pentru diminuarea numărul parlamentarilor români vor fi amenajate cu resursele rămase de la alegerile de anul trecut, de la europarlamentare. „Referendumul din 22 noiembrie se va desfăşura în aceleaşi secţii de votare cu prezidenţialele, vor fi două procese de votare, iar alegătorii vor semna în două rubrici ale aceleiaşi listă. Şi ştampila cât şi comisiile vor fi aceleaşi pentru ambele procese de votare, primarilor revenindu-le obligaţia de a asigura două urne în sala de votare”, a mai declarat Diaconescu, directorul SVL.
O noutate pentru alegerile din lunile următoare este faptul că pentru secţiile speciale nu vor exista urne mobile, ci doar pentru cele normale. „Persoanele care nu se pot deplasa trebuie să facă o cerere şi să îi alăture acte doveditoare cu o zi înaintea scrutinului, iar două persoane acreditate se vor deplasa cu urna mobilă”, a mai spus prefectul de Gorj.
Izabella Molnar