Sărbătorirea a 145 de ani de administraţie publică modernă în Gorj a debutat ieri, prin câteva momente festive organizate chiar în cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Gorj.
Cu această ocazie a fost inaugurată ,,Galeria Preşedinţilor Consiliului Judeţean Gorj”, fiind expuse fotografiile tuturor foştilor şefi ai acestei instituţii, expoziţia celor de 17 portrete finalizându-se cu fotografia preşedintelui în exerciţiu, Ion Călinoiu, amfitrionul evenimentului.
Un alt moment foarte important al manifestărilor organizate de Consiliul Judeţean Gorj, a fost dezvelirea unei plăci comemorative cu componenţa primului Consiliu Judeţean Gorj. Numele inscripţionate pe placă vor putea fi citite de doritori în orice zi, placa fiind amplasată la intrarea instituţiei dinspre Parcul Central. Tot cu ocazia sărbătoririi a 145 de ani de la înfiinţarea Consiliului Judeţean Gorj, a mai avut loc un Te Deum închinat Sfântului Nicodim, ocrotitorul Gorjului şi dezvelirea statuii primului preşedinte GJG, Zamfir Părăianu.
Consilierii judeţeni prezenţi la această manifestare au primit diplome şi distincţii de la organizatorii evenimentului. De la acesta a lipsit consilierul judeţean, Ionel Manţog preocupat mai mult de campania electorală a PD-L-ului decât de evenimentul sărbătorit de instituţia judeţeană.
Prima zi a evenimentului, a continuat cu vernisajul Salonului Internaţional de Fotografie Artistică , Sculptură Mică, Grafică şi Pictură, din cadrul Fetivalului GorjFest 2009, organizat de Centrul Judeţan pentru Conservarea şi promovarea Culturii Tradiţionale Gorj , desfăşurat la Muzeul Judeţean. Exponatele artiştilor invitaţi din Japonia, Argentina, Canada, Elveţia, Franţa, Belgia,Columbia, Italia şi România.
Finalul primei zile a evenimentului a continuat cu spectacolul de gală „ A ruginit frunza din vii , cu glume, dans şi melodii”, al Ansamblului Artistic Doina Gorjului.
Astăzi va avea loc o serie de manifestări culturale. Astfel, la ora 9.00 va avea loc vernisajul expoziţiei permanente „Istorie şi arheologie”, precum şi o sesiune de comunicări ştiinţifice pe tema „115 ani de la înfiinţarea Muzeului Gorjului”, la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu – Jiu. Tot la Muzeu, de la ora 10.00, se va vernisa şi expoziţia „Publicitate şi imagini din oraşul Târgu – Jiu în perioada interbelică”. O jumătate de oră mai târziu, în Sala Maură din cadrul palatului Administrativ Gorj, vor fi lansate volumele „Protocoalele Consiliului Judeţean Gorj din secolul al XIX-lea” – Ion Cepoi; „Gorjul Cultural (1890 – 1990)” – Vasile Arimia; „Învăţământul public gorjean la început de drum (1831 – 1848)” – Dan Neguleasa”. La ora 13.00 va avea loc o vizită la fabrica de filtre Pirelli din Bumbeşti – Jiu, iar de la ora 15.00, vernisarea expoziţiei „Gorjul tradiţional – habitat, trăire, tehnică în satul românesc tradiţional”, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara. De la ora 16.00 se va vernisa şi expoziţia „Bibliografii de personalităţi gorjene”, la Muzeul Judeţean Gorj. La aceeaşi oră, în amfiteatrul din centrul municipiului Târgu – Jiu, va avea loc un spectacol oferit de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, numit „Cine-a fost odată-n Gorj”. De la ora 17.30 muzica de cameră îşi va intra în drepturi, în Sala Maură a palatului Administrativ Gorj având loc un spectacol omagial „Lyra Gorjului”, acesta fiind şi debutul stagiunii pentru orchestra de cameră. Ziua va fi încheiată printr-un spectacol de gală organizat de Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu – Jiu.
Oana PALOŞ, Anamaria STOICA