„Tradiţia uneori nu ajută” – Romii, între obiceiuri şi lege

590
Romii vor să păstreze unele tradiţii la stadiul de tradiţii, fără ca vechile obiceiuri să mai facă parte din viaţa actuală. Acest lucru este demonstrat şi în filmul realizat de Luminiţa Cioabă, numit „Între tradiţie şi lege” unde este adusă în discuţie inclusiv căsătoria între copii.

Obiceiul de a căsători copiii încă de la vârste fragede, totul fiind, de fapt, o înţelegere între membrii acestor două familii, este unul străvechi şi care, până acum câteva sute de ani, se păstra şi în cultura noastră. Totuşi, timpul şi-a spus cuvântul, am evoluat ca şi popor şi această tradiţie nu îşi mai găseşte locul în contemporaneitate. Acest aspect a început să fie înţeles şi de către cetăţenii de etnie romă. Se ştie despre romi că sunt un popor foarte tradiţionalist şi liber, care se ghidează, în general, după propria lege totuşi, prin schimbarea unor lucruri, ei încearcă să adere la comunitate. „Comunităţile de romi trebuie să înţeleagă că noi, pentru a fi consideraţi cetăţeni europeni, trebuie să respectăm legile. Oricum, ştacheta s-a ridicat, copiii încep să se căsătorească la vârsta legală sau aproape de aceasta”, a declarat Mihai Cioabă.
Copii fără copilărie
Prin filmul său, Luminiţa Cioabă a încercat să arate că ceva trebuie schimbat în modul de viaţă al etniei sale. Inclusiv rolul femeii în familie şi în societate trebuie modificat, aceasta urmând a avea un cuvânt greu de spus, mai ales în ceea ce priveşte educaţia copiilor şi dreptul lor la şcolarizare. Romii au început să înţeleagă nevoia de educaţie şi faptul că nu au nicio şansă să se integreze în societate, să găsească locuri de muncă bine plătite şi să ducă o viaţă normală fără a avea un minim de şcolarizare. Creşterea vârstei la care îşi căsătoresc copiii le dă, acestora din urmă, şansa de a urma şcoala în continuare, reducând abandonul încă din clasele gimnaziale. De asemenea, copiii sunt lăsaţi să îşi trăiască propria copilărie, fără a fi obligaţi ca la vârste de 12 – 13 ani să îşi asume responsabilitatea unei familii.
„Între tradiţie şi lege” – prezentat şi la Târgu – Jiu
„Înainte de a-i acuza încearcă să îi cunoşti”, este un îndemn pe care Luminiţa Cioabă îl lansează prin pelicula „Între tradiţie şi lege”. „Acest film trebuie văzut. După ce majoritatea îl vor vedea, vor avea altă deschidere. Vreau să fie material educativ pentru şcolile cu mulţi romi”, a declarat femeia. Filmul a fost prezentat vineri după – amiaza comunităţii de romi din cartierul Meteor, Târgu – Jiu.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here