Primăriile din Gorj, obligate să facă angajări

396
Deşi se confruntă cu grave probleme financiare, autorităţile locale din judeţul Gorj vor fi obligate, în perioada imediat următoare, să angajeze personal de îngrijire la domiciliu a bătrânilor. Această măsură, care se va aplica la nivel naţional, a fost votată ieri de senatori, primarii gorjeni abţinându-se de la comentarii în acest caz.

Plenul Senatului a votat miercuri, cu 84 de voturi pentru, o abţinere şi un vot împotrivă, o propunere legislativă prin care, pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice, consiliile locale vor angaja personal specific. Senatorii au decis că pentru asigurarea îngrijirii la domiciliu a persoanei vârstnice aflate în situaţia de dependenţă socio-medicală, stabilită conform grilei naţionale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, consiliile locale angajează personal de îngrijire prin plata cu ora, fracţiuni de normă sau normă întreagă, în funcţie de perioada de îngrijire necesară a se acorda. Varianta a fost susţinută de Guvern.
Se aşteaptă şi girul deputaţilor
Pentru punerea în aplicare a acestei hotărâri, sarcina financiară va fi de 50% pentru administraţiile locale şi de 50% din bugetul de stat. Din forma finală a propunerii legislative s-a eliminat prevederea impusă de iniţiatori care stipula că salariul brut lunar pentru normă întreagă al personalului de îngrijire la domiciliu să fie de 1.500 RON. Iniţiatorii acestei măsuri sunt parlamentarii grupului PSD+PC: Viorel Arcaş, Mircea Geoană, Ion Toma, Dan Voiculescu. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie votat şi de Camera Deputaţilor.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here