Legile Educaţiei, mărul discordiei?

655

Reuniunea Biroului coordonator al Coaliţiei la Putere a trecut. Nu s-au mai înregistrat atacuri de-o parte sau de alta şi asta e un semn bun. Nimic nu s-a mai amintit de ex-ministrul Ridzi şi nici despre anchetatul ministru al Turismului, Elena Udrea. Şi totuşi, în această săptămână, liniştea dinaintea furtunii ar putea fi tulburată de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care are un rol important, după ce scandalul Spiru Haret a trecut, dovedindu-se un balon de săpun. Doamna ministru Ecaterina Andronescu va trebui să prezinte un Cod al Educaţiei. Dacă va fi agreat de partenerii de coaliţie sau nu e greu de anticipat.

Mai ales că dorinţa de reformare a învăţământului românesc nu este nouă, iar intenţiile celor două părţi se cam bat cap în cap. Nu este cazul să intrăm în amănunte, cert este că forma de acceptare a pachetului legislativ diferă foarte mult. În vreme ce PSD, prin ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi Mircea Geoană, preşedinte al partidului şi preşedinte al Senatului, susţin o dezbatere a proiectelor pachetului de legi în Parlament, cealaltă tabără se opune. Într-o recentă declaraţie, Mircea Geoană susţine: „Sunt convins că printr-o dezbatere publică robustă şi comprimată în timp vom putea ajunge la un pachet de legi care să reprezinte un lucru bun pentru sistemul de educaţie din România şi care să ne pună la adăpost de tentaţiile electoraliste pe care le resimţim din punct de vedere al educaţiei în ultima vreme.”

Primul ministru, Emil Boc, vrea ca Legile Educaţiei să fie gata pe 14 august, termen agreat şi de ministrul Ecaterina Andronescu. Mai rămâne ca acestea să fie definitivate în urma dialogului cu sindicatele. Diferenţele de formă şi de fond, dintre proiectele ministerului Educaţiei şi ale proiectelor elaborate de Comisia condusă de fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, nu sunt cele care întărâtă partenerii de coaliţie.

Miza par să o constituie alegătorii, alcătuiţi din părinţii celor aproape 4 milioane de copii şi cei aproximativ 270.000 de învăţători şi profesori. Cu toţii posibili votanţi ai partidului care-şi va impune soluţia. În vreme ce PSD solicită dezbaterea rapidă în public şi în Parlament, PD-L optează pentru asumarea răspunderii Executivului, evident, printr-o ordonanţă de urgenţă. Pentru această formulă pledează primul ministru, Emil Boc, prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, şi însuşi preşedintele României, Traian Băsescu.

Înţelegem că miza este cine va convinge mai mulţi votanţi la alegerile prezidenţiale din acest an, ca să nu ne mai ascundem după deget. Totuşi, le-am aduce aminte politicienilor şi guvernanţilor că la fel s-au întărâtat lucrurile şi cu Codurile lui Predoiu, acceptate prin răspundere ministerială şi devenite un adevărat balsam pentru marii corupţi. Numai că, şi atunci, graba a stricat treaba. România n-a convins Uniunea Europeană şi n-a scăpat de monitorizarea pe Justiţie. Iar în ceea ce priveşte Educaţia, UE nu se amestecă!

Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.