Veşti bune pentru pensionari/Medicamente noi pe lista compensatelor și gratuitelor

626

Guvernul a aprobat, pe 27 iulie, o Hotărâre prin care modifică şi completează HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzătoare medicamentelor compensate şi gratuite de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, în sistemul public de sănătate. 21 de noi denumiri comune internaţionale (DCI) intră pe listele medicamentelor compensate şi gratuite, 12 dintre acestea fiind medicamente prescrise prin Programul naţional de oncologie. Această măsură are scopul de a asigura accesul la tratament cu medicamente noi, inovative, pentru cât mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu afecţiuni pentru care sunt indicate aceste medicamente.

Noile medicamente introduse în lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovative destinate în principal tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice (12 molecule), cu menţiunea că 5 dintre acestea sunt medicamente orfane (asigură tratamentul bolilor rare, fără alternativă terapeutică). De asemenea, sunt introduse pe listele medicamentelor compensate şi gratuite molecule destinate următoarelor arii terapeutice: scleroza multiplă, spondilita ankilozantă, diabet zaharat, boală pulmonară obstructivă cronică, fibroză pulmonară idiopatică, keratoză actinică, prevenirea bolilor cardiovasculare majore şi angina pectorală cronică. Potrivit reprezentanţilor Guvernului, unele dintre aceste produse vor fi disponibile pentru pacienţi în cel mai scurt timp, iar altele imediat după alcătuirea protocoalelor terapeutice de către comisiile de specialitate abilitate. Introducerea celor 21 de noi denumiri comune internaţionale în tratamentele prescrise pacienţilor pe liste compensate şi gratuite se face cu încadrarea în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate aprobat pentru 2016.

Speranţe pentru bolnavii de cancer
Ministerul Sănătăţii va introduce 12 medicamente oncologice noi pe lista medicamentelor compensate. Această măsură dă speranţe bolnavilor de cancer, care cu greu reuşeau să ajungă la tratamentul necesar. Numai în judeţul Gorj există peste 7.300 bolnavi de cancer, 211 cazuri fiind diagnosticate în trimestrul II al anului în curs.
Unele dintre medicamentele noi introduse pe listă vor fi disponibile pentru pacienţi în cel mai scurt timp, iar altele imediat după alcătuirea protocoalelor terapeutice de către comisiile de specialitate abilitate. Introducerea celor 21 de noi denumiri comune internaţionale în tratamentele prescrise pacienţilor pe liste compensate şi gratuite se face cu încadrarea în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate aprobat pentru 2016.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.