Inaugurare BNR în peșteră: Muzeul Aurului de la Tismana, unic în Europa

945

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a inaugurat, astăzi, în prezența Mitropolitului Olteniei Irineu, a autorităților centrale, județene și locale Muzeul Aurului de la Tismana, investiție începută de BNR în 2013. Muzeul Aurului din județul Gorj este unic în Europa, BNR deținând singurul spațiu de acest fel pe continent, dedicat momentelor din 1944-1947 când peștera Mănăstirii Tismana a adăpostit 242 de tone de aur din depozitul BNR și trei tone de aur din depozitul Poloniei. Cu acest prilej, guvernatorul Isărescu a fost distins cu Ordinul Sf. Nicodim clasa I, de către mitropolitul Irineu, pentru contribuția adusă la dezvoltarea Muzeului Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana.

Conducerea BNR a decis în 2007 să transforme peștera Mănăstirii Tismana, locul în care a fost adăpostit aurul României și cel al Poloniei între anii 1944-1947, într-un spațiu muzeal în care să fie evocate momentele respective după cum au fost acestea consemnate în documentele băncii. Inițiativa este susținută la momentul respectiv de către Irineu, Mitropolitul Olteniei, și de către stareța Mănăstirii Tismana, Antonia Popescu. Doi ani mai târziu, aceste instituții parafează o convenție civilă prin care mănăstirea pune la dispoziția BNR, gratuit terenul pe care s-a construit o parte a muzeului și peștera în care s-a realizat cea mai mare parte a acestuia. În 2012, prin licitație publică, firma Impex Lumy Nico SRL câștigă lucrările, care ajung să coste aproape două milioane de lei, iar în vara lui 2013, Primăria Tismana elibera autorizația de construire a muzeului. Abia după trei ani de muncă, perioada de finalizare a investiției fiind depășită, echipa de construcții confruntându-se cu lucrări dificile, peștera fiind un spațiu cu multă umezeală, investiția este, în sfârșit, finalizată.

Operațiunea Neptun
Marți, în prezența Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a fost la Tismana și la deschiderea lucrărilor, Muzeul Aurului a fost inaugurat, acesta și mitropolitul Irineu tăind panglica de inaugurare a noului spațiu muzeal. Asta însă nu înainte ca în incinta muzeului să se evoce momentele de cumpănă din 1944 când s-a decis ca aurul României, din depozitul BNR, să fie adus și depozitat, strict secret, la Mănăstirea Tismana, în peștera transformată acum în muzeu. Operațiunea “Neptun”, cum a fost ea intitulată atunci în acte, a devenit publică abia după 50 de ani, când secretarul general al BNR, Cristian Păunescu, împreună cu directorul sucursalei Gorj a Băncii Centrale, Gheorghe Birău, și cu istoricul Marian Ștefan, a început reconstituirea acelor evenimente cu ajutorul documentelor păstrate în arhiva generală a BNR.
“Era de preferat această ascundere în peșteră, chiar dacă era o operațiune extrem de riscantă care dădea naștere multor întrebări. Riscurile erau justificate, valoarea tezaurului era enormă”, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, depănând în fața audienței, compusă din oficiali ai BNR, reprezentanți ai autorităților centrale, locale și județene, reprezentanți ai mass-mediei și ai Mitropoliei Olteniei, cele întâmplate înainte și după depozitarea tezaurului la Tismana.

Mașina cu aurul s-a răsturnat
“Tezaurul nu constă numai în lingouri, ci și din monede puse în săculeț”, a mai spus Isărescu, explicând că operațiunea de salvare a aurului nu a fost una ușoară, nici în ceea ce privește aducerea acestuia la Tismana și nici la readucerea sa la BNR, deoarece chiar pe drum una din mașinile implicate în transport s-a răsturnat chiar pe raza localității gorjene, toată încărcătura fiind însă recuperată.
“Tezaurul de la Tismana este al nostru. Nu este vorba numai despre aur masiv, ci și de alte obiecte scumpe ale țării noastre. Aici, sub peștera Sfântului Nicodim, și-a aflat adăpostul această comoară”, a specificat și Mitropolitul Irineu, care a coborât în peșteră alături de Mugur Isărescu și oficialii prezenți la eveniment.
Conform celor mai recente date ale BNR, rezerva de aur a băncii centrale se menținea, la 1 iulie 2016, la 103,7 tone, iar valoarea acesteia s-a situat la 3,944 miliarde euro.
Anamaria Stoica

muzeu tismana (11)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.