Ca la noi, la nimeni/Criza Sănătăţii şi Războiul vin peste noi?!

406

Situaţia precară a sistemului de sănătate publică este jalnică. Şi nu de azi, de ieri. Subfinanţarea cronică a Sănătăţii a ajuns politică de stat a tuturor guvernelor postdecembriste, încât anual mii de medici şi alte mii de asistente medicale iau calea străinătăţii pentru un salariu mai bun. Desigur, spre a se bucura de pregătirea lor şi a duce un trai pe măsură.
Dacă gafele şi proasta gestionare a sistemului de sănătate publică din vremea „tehnocratului” clujean Achimaş Cadariu s-ar fi petrecut pe vremea Guvernului Ponta şi nu în timpul „Guvernului meu”, cu siguranţă că preşedintele Klaus Iohannis ar fi urlat ca din gură de şarpe, cerând demisii.
N-o face nici acum, de când avem un alt „tehnocrat” la Sănătate. În schimb, preşedintele ne oferă „Declaraţia zilei”, conform obedientei Agerpres. Klaus Iohannis dixit: “Dacă vrem o populaţie cu o mai bună stare de sănătate, dacă vrem mai multă siguranţă în materie de sănătate şi dacă vrem o societate prosperă, răspunsul este unul singur: sănătatea în toate politicile. Acest lucru presupune o abordare integrată şi interdisciplinară care nu mai priveşte doar sănătatea individului, a populaţiei şi pe cea a ecosistemului.”
Numai că, pe lângă aceste vorbe frumoase, dar goale de conţinut, faptele concrete lipsesc cu desăvârşire. Cu bani puţini, medicii şi asistentele medicale continuă să părăsească ţara. Despre absenţa medicilor de familie în mediul rural nici nu mai este cazul să amintim. Dacă Guvernul PreşBăsescu-Boc era unul incapabil, iată că Guvernul Cioloş poate fi şi mai incompetent. Chit că primul ministru Dacian Cioloş este mai preocupat de viitorul mandat decât de vreo performanţă a celui actual. Remaniat după principiul: nu vă convine ministru cutare? Nu-i nimic. Aducem altul şi mai prost!
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” propune ca medicii să nu mai facă gărzi suplimentare. Pe ce se bazează? Conform unui studiu, 76% dintre medicii români au fost de gardă între 30.36 de ore neîntrerupt. Aceeaşi Federaţie a „Solidarităţii Sanitare” recomandă medicilor să nu mai semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor, aceasta fiind o formă de protest după ce pe 22 iulie nu s-a ajuns la o înţelegere cu Ministerul Sănătăţii în privinţa drepturilor doctorilor.
„Contractele individuale de muncă cu timp parţial de efectuarea gărzilor suplimentare, prevăzute în OUG nr. 20/2016, să nu fie semnate dacă nu le sunt respectate şi menţionate expres în aceste contracte: dreptul la un spor cuprins între 25% şi 75% (25% fiind un minim obligatoriu!); dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihnă cumulate pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore.”
Toate acestea sunt surprinse într-un Comunicat transmis de Federaţia “Solidaritatea Sanitară” către 12.000 de doctori din spitalele publice, cu precizarea că: “În condiţiile în care medicii pun în practică această recomandare se poate ajunge la blocarea sistemului sănătăţii în privinţa activităţilor specific gărzilor”
ION PREDOŞANU

P.S. Fostul prim-ministru, deputatul de Gorj Victor Ponta, susţine, pe Facebook, într-un mesaj de solidaritate faţă de victimele atacului de la Munchen, în care arată că evenimentele din Germania îi întăresc convingerea că: „Suntem într-un război, de alt tip, dar la fel de periculos.”(Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here