Au îngheţat cursul franc elveţian – leu cu ajutorul instanţei

535

Nu mai puţin de 100 de sentinţe pronunţate de instanţele de judecată din ţară au fost favorabile debitorilor care au contractat un credit în franci elveţieni. Sentinţe favorabile au fost date în ultimele două luni şi de către Tribunalul Gorj în urma unor procese intentate de debitori ca urmare a creşterii francului elveţian, nemaifăcând astfel faţă plăţii lunare a ratelor.

Pe 11 aprilie a.c., Tribunalul Gorj dădea o sentinţă favorabilă Elenei Dalida Aczberger care a dat în judecată Banca Românească: “Admite apelul. Schimbă sentinţa în sensul că admite în parte acţiunea. Constată nulitatea absolută a clauzei prev. la art. 9 pct.1 din contact. Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-leu şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a acestuia urmând ca pârâtele să restituie reclamantei sumele plătite în plus de acesta. Menţine dispoziţiile sentinţei privind respingerea capătului de cerere privind caracterul abuziv al clauzei privind dobânda. Definitivă”. În aceeaşi zi, instanţa de la Gorj emitea o decizie favorabilă în acest sens şi pentru soţii Cristina şi Constantin Pîrţan care au atacat pe cale legală instituţia bancară Bancpost: “Admite apelul. Schimbă sentinţa în sensul că admite în parte acţiunea. Constată caracterul abuziv al clauzelor prevăzute la art.4.11 lit.a şi art.5.11 din contract. Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHE-leu şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate urmând ca pârâtele să restituie reclamanţilor sumele plătite în plus precum şi comisionul de acordare. Respinge celelalte capete de cerere ca nefondate. Definitivă”.
Tot Bancpost a pierdut un proces pe rolul instanţelor de la Gorj cu debitorul Tudor Măriuţă, după ce în data de 20 aprilie a.c., Tribunalul a emis următoarea hotărâre: “Respinge excepţia prescripţiei dreptului la acţiune raportat la teoria impreviziunii invocată de apelant. Respinge cererea pentru expertiză şi interogatoriu. Admite apelul pârâtei. Schimbă sentinţa în sensul că înlătură caracterul abuziv al clauzei referitoare la comisionul de administrare – pct. 4.11 şi o menţine în contract. Respinge capătul de cerere cu privire la restituirea sumelor percepute cu acest titlu de către pârâtă. menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Compensează cheltuielile de judecată în apel, în baza art. 453 alin. 2, admiţând parţial cheltuielile pentru apelantă în baza art. 451 alin. 2 CPC, pentru suma de 2000 lei. Definitivă”.
De asemenea, o lună mai târziu, pe 18 mai 2016, Bancpost pierdea în faţa familiei Olaru, Tribunalul Gorj emiţând următoarele: “Constată caracterul abuziv al clauzelor de la punctele 5.13, 8.4, 8.5, 9.4, 11.2, din Contract. Menţine caracterul abuziv pentru clauzele de la pct. 4.5, 4.10 lit.a, 9.3. Menţine restituirea comisionului de acordare, pct.4.10 lit.a, către reclamanţi, sumă ce se va actualiza de la data plăţii ei către bancă, până la data plăţii efective efectuată de bancă către aceştia. Respinge cererea reclamanţilor pentru constatarea caracterului abuziv al următoarelor clauze contractuale : 4.1, 4.2, 4.3, 4.6, 4.7, 4.10 lit. b, d, e, 8.3, 11.1, 9.1, 8.6 al.4 şi 5, 8.7 al.4, 8.8.1 lit. a şi b. Admite cererea privind constatarea caracterului abuziv al clauzelor privind efectuarea plăţilor în moneda creditului, respectiv clauza 5.1 din contract şi dispune eliminarea acesteia. Dispune achitarea ratelor de rambursare a creditului în moneda naţională, la cursul de schimb de la data semnării contractului, pe întreaga perioadă de derulare a acestuia. Dispune restituirea către reclamanţi a sumelor reprezentând diferenţa de curs valutar raportat la cursul de la data semnării contractului, sume ce se vor actualiza cu indicele de inflaţie. Menţine obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată către reclamanţi. (…) Definitivă”.
Pe 24 mai, şi familia Lăcătuşu a obţinut o victorie în instanţă împotriva Piraeus Bank: “Admite apelul reclamanţilor. Schimbă sentinţa în sensul că admite în parte acţiunea. Constată caracterul abuziv al clauzelor de la punctele 5.1 din contractul de credit privind marja variabilă a băncii, şi dispune obligarea pârâtelor la restituirea sumelor de bani încasare cu titlu de dobândă majorată prin modificarea valorii marjei băncii, începând cu data de 22.05.2009 până la data prezentei hotărâri, cu dobânda aferentă până la data plăţii efective. Constată caracterul abuziv al clauzei prev. la pct.9.12 din contract. Constată caracterul abuziv al clauzei prev. la art. 6.3 din contractul de credit privind plata ratelor la valuta prevăzută în graficul de rambursare şi dispune achitarea ratelor de rambursare a creditului în moneda naţională, la cursul de schimb de la data semnării contractului, pe întreaga perioadă de derulare a acestuia. Dispune restituirea către reclamanţi a sumelor reprezentând diferenţa de curs valutar raportat la cursul de la data semnării contractului, sume ce se vor actualiza cu indicele de inflaţie. Respinge restul capetelor de cerere. Definitivă”. În aceeaşi zi, împotriva OTP Bank, Tribunalul Gorj emitea următoarea decizie favorabilă familiei Ocheţan: “Admite apelul reclamantului. Schimbă sentinţa în sensul că admite acţiunea. Constată caracterul abuziv al clauzei prev. la art. 9 din contractul de credit privind efectuarea plăţilor în moneda creditului şi dispune achitarea ratelor de rambursare a creditului în moneda naţională, la cursul de schimb de la data semnării contractului, pe întreaga perioadă de derulare a acestuia. Dispune restituirea către reclamanţi a sumelor reprezentând diferenţa de curs valutar raportat la cursul de la data semnării contractului de la data încheierii contractului şi până la pronunţarea prezentei hotărâri. Constată caracterul abuziv al clauzelor de la punctele 5.2 din contractul de credit referitoare la posibilitatea băncii de a modifica unilateral dobânda, şi dispune obligarea pârâtelor la restituirea sumelor de bani încasate ca diferenţă dintre sumele percepute cu titlu de dobândă şi sumele ce reprezintă dobânda corespunzătoare nivelului indicelui de referinţă indicat de către bancă. Obligă intimatele pârâte la plata către apelantul reclamant a cheltuielilor de judecată în cuantum de 500 lei. Definitivă”.
Pe 31 mai a.c., Tribunalul Gorj a emis ultimele două decizii favorabile împotriva instituţiilor bancare creditoare OTP Bank şi Raiffeisen Bank. Ultima menţionată i-a avut ca apelanţi reclamanţi pe soţii Licărete, decizia fiind următoarea: “Admite apelul. Schimbă sentinţa apelată în sensul că admite în parte contestaţia la executare. Constată caracterul abuziv al clauzeor contractuale privind comisionul de procesare şi al clauzei prevăzută la art. 5 din contractul de credit(suportarea de către debitor a diferenţei de curs valutar). Anulează formele de executare declanşate pentru urmărirea sumelor de bani datorate cu acest titlu şi obligă intimata să restituie apelantului sumele de bani reprezentând comision de procesare şi diferenţa de schimb valutar plătită în plus de către apelant faţă de valoarea cursului valutar de la momentul încheierii contractului. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate. Definitivă”. Soluţie favorabilă în procesul cu OTP Bank a fost dată în ultima zi a lunii trecute şi pentru Daniel Şurlea: “Respinge apelul declarat de apelanta pârâtă. Admite apelul declarat de apelantul reclamant. Schimbă sentinţa în sensul că admite acţiunea şi constată nulitatea absolută a clauzei prevăzută la art. 9.4 din contractul de credit. Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-leu şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului,respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a acestuia, urmând ca pârâtele să restituie reclamantului sumele plătite în plus de acesta. Obligă apelanta pârâtă la plata a 1.500 lei cheltuieli de judecată în apel către apelantul reclamant. Definitivă”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here