Demersuri pentru deszăpezirea rapidă a Transalpinei

792

Cabanierii din stațiunea Rânca, dar și crescătorii de animale din zona montană, solicită urgentarea deszăpezirii Transalpinei. La sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții administrației publice din Novaci s-au deplasat pe „Drumul Regelui” pentru a analiza situația la fața locului. Cert este că se fac demersurile necesare pentru ca Transalpina să fie redeschisă cât mai curând.

Autoritățile din Novaci au cerut urgentarea lucrărilor de deszăpezire pe Transalpina. Reprezentanți ai administrației publice din Novaci, în frunte cu primarul Dumitru Leuştean, s-au deplasat, la sfârşitul săptămânii trecute, pe Transalpina pentru a urmări modul de derulare a lucrările de curăţare a carosabilului. Dumitru Leuștean, edilul orașului Novaci, a declarat că a sesizat Secția Drumuri Naționale, să intervină ca urmare a solicitărilor crescătorilor de animale din zonă și a turiștilor. Potrivit autorităților, Transalpina ar urma să fie deschisă la finele săptămânii viitoare, dacă vremea va permite acest lucru.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a prelungit până pe 31 mai restricţiile pe Transalpina, dată până la care drumarii şi-au propus să redea şoseaua în circuitul public, în funcţie şi de cum va evolua starea vremii. Din fericire, meteorologii anunţă o creştere a temperaturilor, însă nu vom scăpa complet de ploi.

Transalpina – cea mai înaltă șosea din țară
„Drumul Regelui” sau Transalpina (DN 67 C), conform denumirii oficiale, este şoseaua cea mai înaltă și cea mai frumoasă din România. Aceasta urcă din Novaci (500 m), trece prin Rânca (1.579 m) şi atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 m, pentru a ajunge la Obârşia Lotrului (1.361 m) şi de acolo se continuă până la Sebeş. Odată devenită accesibilă, Transalpina este mândria autorităţilor locale, dar şi a tuturor gorjenilor.
Iniţial, această şosea a fost construită şi pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial, din raţiuni militare, dar a fost foarte puţin folosită. În Perioada Interbelică a fost reconstruită şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată chiar de regele Carol al II-lea, de aici şi denumirea de „Drumul Regelui”. Transalpina este parcursă pe traseul Sebeş – Şugag – Obârşia Lotrului – Rânca – Novaci într-un timp de aproximativ 3 – 4 ore.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.