Peste 120 de poştași gorjeni au protestat în Capitală

542

Mii de poștași au protestat, sâmbătă, în București. Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) Gorj a participat la miting cu aproximativ 120 de persoane, în frunte cu liderul sindical Radu Bălan. Protestul din Piața Victoriei al poștașilor s-a încheiat, în jurul orei 13,00, fără incidente, în urma discuțiilor cu reprezentanții Guvernului stabilindu-se realizarea unor creșteri salariale, anul acesta, cu încadrarea în anvelopa salarială, și elaborarea unui act normativ privind concediile de odihnă, ce va fi promovat în ședință de Guvern în iulie.

Timp de două ore, 3.500 de lucrători poștali din toată țara au protestat, sâmbătă, în fața Guvernului. Lista revendicărilor poștașilor cuprinde: creşterea veniturilor salariaţilor; acordarea efectivă concediilor de odihna la agenţii poştali, prin angajare de înlocuitor; angajarea de personal pe posturile rezultate din normare; deblocarea posturilor vacante, rezultate din normare; acordarea sporului de 35% la salariu, angajaţilor care preiau activitatea unui post vacantat, încă din prima zi de vacantare; asigurarea unor condiţii de muncă decente, (grupuri sanitare, apă curentă, căldură, aer condiţionat); alocarea unui procent de 2% din fondul de salarii, pentru cheltuieli sociale; majorarea procentului aplicat la normare pentru stabilirea necesarului de personal, pentru acordarea concediilor de odihnă; asigurarea constantă cu materialele şi formularistica necesare prestării serviciului poştal; creşterea veniturilor companiei, prin încheierea de contracte noi şi prin diversificarea serviciilor oferite, realizată de salariaţii din centralul CNPR; stoparea angajării de personal TESA şi trasarea de sarcini şi responsabilităţi concrete şi comensurabile pentru funcţionarii din centralul CNPR şi din dispersii; promovarea şi susţinerea unui act normativ care să permită diminuarea vârstei de pensionare pentru salariaţii care lucrează în distribuire şi cei care lucrează în tranzite, permanent în program de noapte; compensarea costurilor Poştei Române generate de obligaţia de furnizare a serviciului universal; soluţii prin care Poştei Române să i se anuleze datoriile către ANAF, respectiv amenzile de la Consiliul Concurenţei.

120 de gorjeni, la protest în București
Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) Gorj a participat la miting cu aproximativ 120 de persoane, în frunte cu liderul sindical Radu Bălan.
În urma discuțiilor purtate la sediul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI), de o delegație a sindicaliștilor din Poșta Română cu ministrul Marius Bostan, secretarul de stat Radu Dorcioman, precum și cu vice-premierul Costin Borc, pe marginea listei de revendicări a poștașilor, s-a convenit constituirea unui grup de lucru pentru redactarea unui act normativ privind concediile de odihnă, ce va fi promovat în ședință de Guvern în luna iulie.
Referitor la creșterea salariilor, acționarul majoritar (statul român prin MCSI), a fost de acord cu realizarea acestor creșteri salariale anul acesta, cu încadrarea în anvelopa salarială prevăzută în bugetul pe 2016, acest lucru fiind posibil prin eficientizarea activității.
Poșta Română este deținută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informațională, în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%. Compania deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie. Compania a încheiat anul 2014 cu un profit net de 22,8 milioane de lei (5 milioane euro), după cinci ani de pierderi.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here