Nămeți de 5 metri pe Transalpina

646

Cea mai înaltă și cea mai frumoasă șosea din țară – Transalpina – rămâne închisă circulației publice, deocamdată. Stratul de zăpadă care s-a depus în timpul iernii măsoară 5 metri în anumite zone de pe „Drumul Regelui”. Reprezentanții Drumurilor Naționale au inspectat DN 67 C și au constatat că încă nu se poate permite accesul autovehiculelor pe tronsonul Rânca – Obârșia Lotrului.

După ce au inspectat Transalpina, reprezentanții Secției Drumuri Naționale Târgu-Jiu au decis ca tronsonul Rânca-Obârșia Lotrului să rămână închis și în următoarele săptămâni. „Marți am urcat pe Transalpina împreună cu domnul director tehnic de la DRDP Craiova, Alin Golumbeanu, pentru a lua o decizie cu privire la data deschiderii sectorului de drum cuprins între Rânca și Obârșia Lotrului și la lucrările ce trebuie făcute pentru deschiderea în siguranță a traficului. Deocamdată nu putem spune data exactă la care va fi redeschis acest tronson, stratul de zăpadă care s-a depus pe parcursul iernii
zapada transalpinamăsurând până la 5 metri în anumite zone”, a explicat Ion Tudor, șeful Secției Drumuri Naționale Târgu-Jiu. Angajații SDN Târgu-Jiu care au fost să verifice Transalpina au decis ca aceasta să rămână închisă cel puţin încă patru săptămâni. Meteorologii au anunţat însă că vremea se strică în orele următoare. De miercuri dimineaţă a intrat în vigoare un cod galben de ploi şi ninsori abundente.

Cea mai înaltă şosea din România
„Drumul Regelui” sau Transalpina, conform denumirii oficiale, este şoseaua cea mai înaltă din România (DN 67 C). Aceasta urcă din Novaci (500 m), trece prin Rânca (1.579 m) şi atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 m, pentru a ajunge la Obârşia Lotrului (1.361 m) şi de acolo se continuă până la Sebeş. Odată devenită accesibilă, Transalpina este mândria autorităţilor locale din Novaci, dar şi a tuturor gorjenilor.
Iniţial, această şosea a fost construită şi pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial, din raţiuni militare, dar a fost foarte puţin folosită. În Perioada Interbelică a fost reconstruită şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată chiar de regele Carol al II-lea, de aici şi denumirea de „Drumul Regelui”. Transalpina este parcursă pe traseul Sebeş – Şugag – Obârşia Lotrului – Rânca – Novaci într-un timp de aproximativ 3 – 4 ore.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.