Solariile de la Mușetești, afacere profitabilă pe o investiție de 100.000 de lei

1088

Membrii unei familii din comuna Mușetești au reușit să pună pe picioare, în ultimii șase ani de zile, o afacere profitabilă în domeniul agricol pe care o desfășoară chiar în propria gospodărie. Totul se bazează pe producția obținută în cele cinci solarii pe care proprietarii alături de copiii lor, reîntorși din străinătate, le-au ridicat pe terenul din spatele locuinței. Pornind de la o investiție de 100.000 de lei, business-ul realizat în Gorj a început să producă și profit, acesta fiind însă reinvestit rapid în ferma astfel încropită. În solariile familiei Toma se produc acum salată, spanac, ceapă verde și alte răsaduri, în timp ce în aer liber, acoperite parțial de o folie, prind contur căpșunii.

Fără să apeleze la fonduri europene sau la credite bancare, Constantin Toma și soția sa au început afacerea în jurul anului 2010 pornind de la două solarii. Chiar dacă acestea nu erau atât de bine încropite sere musetesti (4)ca și cele din prezent, acestea au scos o producție bună, totul fiind bazat nu pe științe exacte, ci pe experiența de agricultori, căpătată în gospodăria proprie, a celor doi soți. În tot acest timp, copiii respectivilor se aflau în străinătate, la muncă, loc în care au prestat timp de opt ani de zile. Dorul de casă și dorința de a munci nu pentru străini, ci pentru ei, i-a adus pe cei plecați înapoi acasă. Banii câștigați peste hotare au fost astfel bine investiți în încă trei solarii, care produc acum destul încât să le permită membrilor familiei Toma să trăiască liniștiți și să își extindă afacerea și dincolo de piețele din Gorj și Valea Jiului.

Birocrația, piedică trecută
Produsele obținute în solariile din Mușetești ajung astfel zilnic în casele a numeroși gorjeni, cu atât mai sere musetesti (10)mult cu cât acestea se vând în piețele din Târgu-Jiu, Novaci și chiar în Petroșani. Afacerea merge ca unsă, deși la început au apărut probleme legate de birocrație, dar și de piața de desfacere. Astfel, având la bază entuziasmul tinereții, dar și înțelepciunea seniorilor care au pornit afacerea, inițial, din simpla dorință de muncă, investiția de la Mușetești a început să arate ca un bussiness corect. Produsele se cultivă de către membrii familiei, care fac astfel nu numai agricultură, ci și contabilitate și marketing, solariile de la Mușetești având și o pagină de socializare cu informații utile și fotografii sugestive.

Informații pe internet și multă pasiune
Și astfel, toată lumea a pus umărul la treabă. Fiecare dintre membrii familiei și-au adus astfel un aport sere musetesti (14)important în afacere. Unde sunt nelămuriri, informațiile se caută pe internet. Ana Maria Toma spune astfel că, momentan, la solarii nu lucrează decât familia, toți sperând însă că în timp, să și angajeze aici și câteva persoane. De altfel, tânăra are la bază studii economice, dar face acum agricultură alături de sere musetesti (18)soțul ei, despre care spune că este pasionat de România și de locul în care s-a născut. Tânăra povestește că, alături de acesta, a plecat la muncă în străinătate, deși intelectuali fiind ambii și-ar fi găsit și aici un loc de muncă, adevărat, nu la fel de bine plătit. Deși în străinătate aveau condiții și salarii bune, cei doi au revenit acasă. Tânăra care a terminat contabilitate, iar soțul de profesie inginer electromecanic au decis că, acasă, se pot implica în agricultură.

Gunoi de grajd, pe post de îngrășământ natural
Primarul comunei Mușetești este mândru de afacerea pusă pe picioare de membrii familiei Toma în
sere musetesti (27)
localitate. Edilul laudă faptul că agricultura se face ecologic, folosindu-se gunoi de grajd pe post de îngrășământ natural. Reprezentantul autorității publice a declarat că afacerea în cauză demonstrează câte lucruri bune se pot face în localitate. Ion Ciobea a chemat astfel în zonă și alți investitori, solul fiind bun pentru agricultură.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.