Prejudiciu de milioane la CET Arad pentru cărbunele luat din Oltenia

689

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au finalizat o anchetă ce vizează modul în care șefi ai Centralei Electrice de Termoficare Arad au decis să plătească pentru cărbunele achiziționat de la fosta Societate Națională a Lignitului Oltenia în urmă cu aproape un deceniu. Fostul director executiv comercial al CET Arad, Adrian Nicolae Ghilea, a fost pus sub acuzare și trimis în judecată de procurorii anticorupție, fiind acuzat că o decizie a sa a prejudiciat unitatea de stat cu milioane de lei. Anchetatorii susțin că fostul director a acceptat plata unor prețuri mai mari în cazul în care CET Arad nu își onora la timp facturile pentru lignitul cumpărat la un anumit tarif, așa alegându-se Ghinea cu acuzația de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Mărirea prețurilor a fost acceptată știindu-se că termocentrala arădeană a fost mereu în rău-platnic față de exploatările miniere din Oltenia de la care achiziționa cărbune, contractele de livrare prevăzând totuși penalități pentru astfel de situații.
“La data de 13 februarie 2007, inculpatul Ghilea Adrian Nicolae, în calitate de director executiv comercial al SC CET Arad SA, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a reglementărilor interne ale societăţii, a încheiat și semnat un act adițional la un contract de furnizare lignit prin care se stabilea că, pentru livrările neachitate la termen, prețul facturilor se reactualiza, de la 56,62 lei /tonă la sume cuprinse între 57,75 lei/tonă până la 66,28 lei/tonă, deși în documentul inițial se prevedea deja o modalitate de penalizare a facturilor neplătite la termen, conform căreia se calculau penalități de 0,1%/zi de întârziere în funcție de valoarea facturii neplătite. Clauza, vădit defavorabilă intereselor financiare ale SC CET Arad SA, dădea posibilitatea ca prin simpla neachitare a facturilor viitoare la termenele stipulate (chiar şi în cazul unei imposibilităţi obiective), furnizorul să calculeze şi să factureze preţuri «reactualizate» pentru cantităţile de lignit livrate. Activitatea infracţională derulată de inculpat a condus la producerea în dauna SC CET Arad SA a unui prejudiciul total de 6.847.861,81 lei, precum și la asigurarea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea furnizoare a cărbunelui”, arată DNA într-un comunicat de presă.
Procesul respectiv se va desfășura la Arad, procurorii menționând că pe un imobil al inculpatului au instituit sechestrul asiguratoriu în vederea recuperării fie și parțiale a prejudiciului creat termocentralei.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.