Ziua Internaţională de Luptă Împotriva SIDA, nemarcată în Gorj

359

Ziua Internaţională de Luptă Împotriva SIDA nu a fost marcată în niciun fel la Gorj. Criza economică este singura vinovată pentru care nu s-a sărbătorit această zi în judeţul nostru.

Ziua Internaţională de Luptă Împotriva SIDA se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 1 decembrie, în ideea de a răspândi conştientizarea cu privire la această cumplită boală şi de a încuraja progresul în prevenirea infectării cu virusul HIV.

Ziua Internaţională anti-SIDA, nemarcată în Gorj

Din cauza situaţiei economice, la noi în judeţ nu s-a putut marca nicicum această zi, nefiind alocate fonduri de la Ministerul Sănătăţii. „De regulă, Ministerul Sănătăţii alocă fonduri pentru programele naţionale, iar acum, pentru Ziua Internaţională de Luptă Împotriva SIDA nu ni s-a dat nimic. Probabil în centrele mari s-a sărbătorit, dar la noi nu”, a precizat Elena Piţian, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

În judeţul nostru sunt 24 de persoane infectate cu virusul HIV, care se află în tratament prin programul naţional. Pentru acestea, dar şi pentru restul gorjenilor, nu s-a făcut nicio campanie de informare cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva SIDA în anul 2010. Lipsa fondurilor pentru o astfel de „sărbătoare”, sau faptul că la noi în ţară ea coincide cu ziua Marii Uniri, a determinat trecerea sa fără nici un fel de ecou.

De reţinut!

Virusul HIV se transmite prin contact sexual neprotejat, transfuzii de sânge contaminat, schimbul de ace contaminate, dar şi de la mamă la copil în timpul sarcinii, naşterii sau alăptării. Pe măsură ce infecţia progresează, sistemul imunitar devine mai slab, iar persoana devine mai predispusă la infecţii. Stadiul mai avansat al infecţiei cu HIV este sindromul imunodeficienţei dobândite (SIDA). Poate dura 10-15 ani pentru ca o persoană infectată cu virusul HIV să dezvolte SIDA, dar medicamente antiretrovirale pot încetini procesul. SIDA (sindromul imunodeficienţei dobândite) se referă la stadiile cele mai avansate ale infecţiei cu HIV, definit prin apariţia a mai mult de 20 de infecţii sau forme de cancer.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here