Scena ca o stradă

427

În perioada 15-25 februarie, Teatrul de Vest Reşiţa a organizat Festivalul Internaţional de Teatru „Scena ca o stradă”. Ideea lui Dan Mirea, recte a N.D.Vlădulescu a prins teren la public. Invitat, Teatrul „Elvira Godeanu” Târgu-Jiu s-a prezentat sâmbătă, 20 februarie la ora 16, cu spectacolul „13 tablouri cu oameni” – o adaptare liberă după A.P.Cehov în regia lui Alexandru Dabija.
Însoţind trupa, scriitorul George Drăghescu a fost din nou trimisul „Gorjeanului” pentru încă un prilej de opinii culese la faţa locului de la scriitorul Titus Crişciu, profesorul Emil Varga, actorul Dan Mirea.
De altfel, sâmbătă, 5 martie 2016, la ora 19, a avut loc premiera la „Neguţătorul din Veneţia” de W.Shakespeare (traducerea: Horia Gârbea), în scenografia şi regia lui Cristian Ioan, cu costumele Ilonei Lorincz. (I.P.B.)
NICOLAE DUMITRU VLĂDULESCU, manager, Teatrul de Vest Reşiţa: „Nu cred că vreau să gândiţi la ND Vladulescu - manager teatru Resita„SCENA CA O STRADĂ” ca la o adunare inerţială a unor trupe de teatru puse laolaltă de mimetismul ultimilor ani, mimetism care cu siguranţă face parte din cauzele care au contribuit la degradarea mişcării teatrale din România. „SCENA CA O STRADĂ” este, ceea ce mi-ar plăcea să se simtă, un ritual spiritual de respiraţie în grup. Prin durată şi amploare, prin participarea a 22 de prestigioase trupe din cinci ţări, festivalul reşiţean este cel mai mare şi important eveniment de acest gen desfăşurat vreodată la Reşiţa. Mulţumim Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Primăriei Reşiţa, sponsorilor şi tuturor partenerilor care ne-au sprijinit şi ne sprijină în continuare”.
DAN MIREA, actor, director artistic, organizator al Festivalului Internaţional de Teatru „SCENA CA O STRADĂ”:
Dan Mirea - director festival Resita„Am organizat acest festival pentru Reşiţa, pentru publicul reşiţean, care merită un astfel de eveniment. Mulţumim întregului colectiv al teatrului, atât celui artistic, cât şi celui tehnic, pentru implicare în realizarea acestui eveniment cultural de amploare.
Salut cu respect şi preţuire pe actorii şi companiile care ne fac onoarea să participe la festivalul „Scena ca o stradă”, salut publicul de teatru din Reşiţa şi aştept să ne întâlnim la a III-a ediţie a festivalului, în februarie 2017.
Am revăzut acest spectacol cu aceeaşi bucurie, cu aceeaşi emoţie. Sigur, de data aceasta, nu în calitate de invitat, ci în calitate de organizator, al acestui festival şi mă bucur că am reuşit să aduc Teatrul din Târgu-Jiu cu acest spectacol. Eu l-am văzut în toamna anului trecut şi cred că publicul reşiţean merita să vadă asemenea producţie. Sunt de părere că, numai prin comparaţie poţi să-ţi dai seama de cât de important este un festival.”
TITUS CRIŞCIU, scriitor: „Eu nu văzusem până acum trupa de la Târgu-Jiu şi mi-a făcut o surpriză plăcută. Ca un vechi spectator de teatru, pot să spun că emoţia pe care mi-a transmis-o este de nepovestit în cuvinte. Mă bucur că am văzut un spectacol al celebrului regizor Alexandru Dabija. Este un spectacol de ţinută; m-aş bucura să revăd această trupă şi anul viitor. Eu promit că voi scrie despre acest spectacol. Reşiţa are un teatru de 66 de ani, iar voi sunteţi mai tineri şi plini de talent. Felicitări! Jos pălăria!”
EMIL VARGA, profesor: „Spectacolul te pune pe gânduri. Dincolo de persiflare, dincolo de umorul transmis, omul e trezit la realitate. Finalul piesei a fost grăitor de la sine, demult n-am văzut un spectacol atât de bun. Avem nevoie de teatru, pentru că viaţa pe care o ducem este un teatru denaturat.”
Prof. Ion Popescu-Bradiceni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.