Sărbătoarea națională «Constantin Brâncuși» la Peștișani și Târgu-Jiu

529

Suita de manifestări consacrate împlinirii celor 140 de ani de la nașterea marelui sculptor român, Constantin Brâncuși a început joi, 18 februarie, prin vernisajul expoziției naționale: «Desenul post-Brâncuși», de la Galeriile de Artă din Municipiu, pentru ca vineri, 19 februarie, de ziua sărbătorii naționale, pe o vreme ploioasă și rece, să se desfășoare la Peștișani, în sala de festivități a Liceului «Constantin Brâncuși» pelerinajul și adunarea populară cu spectacol folcloric sub titlul: «ACASĂ LA BRÂNCUȘI», în prezența Mitropolitului Olteniei, ÎPS Părinte acad. dr. Irineu și a Președintelui Consiliului Județean Gorj, ing. Ion Călinoiu, a primarului Florin Pavel și a unor distinși invitați de la Cernăuți.

“Să nu uităm niciodată locul de unde a plecat Brâncuși spre univers”
În cuvântul său, primarul Pavel a arătat că trebuie “să nu uităm niciodată locul de unde a plecat Brâncuși spre univers”, iar domnul Ion Călinoiu a precizat: “Am sufletul încărcat de bucurie, când mă aflu în locurile acestea atinse de aripa geniului și întâia zi de sărbătoare națională «Brâncuși» să fie legată de un început al proiectelor legate de numele marelui sculptor”! La rândul său, Mitropolitul Olteniei a spus: Fotografie0496“Este o deosebită bucurie pentru noi ca anul acesta să avem pe tot parcursul zilelor, săptămânilor și lunilor, comemorarea, cinstirea unuia dintre cei mai cunoscuți dintre înaintașii noștri, care s-a născut aici, pe pământul acesta, care a muncit și a ostenit ca să ajungă o personalitate de seamă a poporului nostru și a întregii lumi, deoarece Constantin Brâncuși este modelul nostru, este reprezentantul nostru, este memoria vie a poporului nostru. Față de el, avem recunoștința că prin munca lui și prin istețimea lui, prin sculpturile pe care le-a realizat ne-a făcut mai cunoscuți în întreaga lume. Încă de anul trecut, ne-am gândit împreună cu Domnul Președinte ca să punem pe ordinea de zi a Consiliului Județean și iată că s-a realizat acest lucru și este o bucurie pentru noi, ca să-l cinstim întreg anul pe Constantin Brâncuși. Astăzi a plouat și n-am putut să ne desfășurăm activitatea lângă casa lui, dar ploaia este totdeauna benefică și roditoare. A plouat și sperăm ca întreg anul să fie roditor în cinstirea acestui mare sculptor și părinte al nostru. Pentru că este nu numai unul care s-a născut aici, dar este un părinte al multora de aici, și ca oricare părinte este modelul nostru și ajutătorul nostru. Să dea Bunul Dumnezeu să sălășluiască sufletul său în rândul drepților, iar pentru această ocazie, îi felicităm pe toți cei care sunt prezenți astăzi aici, liceul acesta, pe domnul primar și pe toți confrații noștri din această localitate și din Bucovina. Dumnezeu să binecuvânteze și să ajute acest început al lucrărilor noastre și al cinstirii acestui mare sculptor al neamului nostru, Constantin Brâncuși”. Înainte de a pleca spre Târgu-Jiu, oaspeții au semnat în cartea de onoare de la Casa memorială «Constantin Brâncuși», de la Hobița.

“A venit vremea proiectelor pentru locurile în care s-a născut Brâncuși”
În muncipiu, la Campusul Studențesc Debarcader al Universității «Constantin Brâncuși» s-au desfășurat «COLOCVIILE BRÂNCUȘI», partea I, cu participare națională și internațională, au avut loc lansări de reviste și dezbateri privitoare la viața și opera marelui sculptor. Începând cu ora 15,00 Teatrul Dramatic Fotografie0500«Elvira Godeanu» a găzduit Ședința Solemnă Comună a Consiliului Județean Gorj și a Consiliului Local al Municipiului Tg. Jiu, în cadrul căreia au fost prezentate mesaje din partea instituțiilor centrale ale statului, a instituțiilor județene și municipale, a instituțiilor de cultură, în cadrul unui program emoționant și plin de momente semnificative, prin care s-a căutat să se arate că Brâncuși este mai mult decât un artist de geniu, că este un vizionar, tăind piatra și lemnul, cu mâinile lui de țăran din Gorj. De aceea, a spus domnul Ion Călinoiu: “a venit vremea ca vorbele frumoase să devină fapte, pe măsura moștenirii excepționale lăsate nouă de Constantin Brâncuși”. Domnul ing. Florin Cârciumaru, primarul Municipiului Tg. Jiu a spus: “Și eu pot spune că a venit vremea proiectelor pentru locurile în care s-a născut Brâncuși. Este vorba de proiectul prin care ne-am propus ca să modernizăm Calea Eroilor și mă bucur că prin licitație acest proiect a fost câștigat și poate să fie dus la bun sfârșit”! Domnul Prof. univ. dr. Adrian Gorun, Președintele Senatului Universității «Constantin Brâncuși» a reiterat faptul că: “Sărbătorim astăzi, în anul dedicat marelui sculptor Constantin Brâncuși, cel intrat de acum în constelația valorilor universale, împlinirea a 140 de ani de când s-a născut cel care a plecat de pe meleagurile noastre strămoșești, acela hărăzit să revoluționeze spiritualitatea și creativitatea în artă. Mărturisesc faptul că trăiesc sentimentul trainic și tonic al bucuriei, văzând că spiritul lui Brâncuși a adus laolaltă atâtea personalități, atâția oameni de seamă, atâția iubitori ai artelor și atâtea instituții! Nouă, hazardul ne-a dăruit pe căi numai de el știute, o creație spațială brâncușiană: Tripticul de la Tg. Jiu: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana fără sfârșit, ca un memento al dorinței de înălțare către lumină. Acesta este Constantin Brâncuși, părintele spiritual al Universității noastre! Să nu-i mărginim eliberarea!”.

Brâncuși a realizat o restaurare a artei prin reconsiderarea eticului, și arta sa este intuiția absolută
Emoționant și plin de căldură, în cuvântul Arhieriei sale, Mitropolitul Olteniei a spus: “Sărbătoarea de astăzi s-a născut datorită spiritului de mulțumire și de recunoștință pe care noi trebuie să-l avem față de înaintașii noștri… Pentru că mulțumirea este cel mai frumos dar pe care îl aducem înaintașilor noștri! Niciodată nu ne imaginăm că înaintașul nostru Constantin Brâncușui a ajuns dintrodată geniu! El s-a luptat cu sine însuși! A trebuit să treacă prin toate momentele grele ale vieții și să ajungă acolo sus! Fotografie0503Toate acestea le-a făcut cu convingere, cu credință în Dumnezeu, cu spirit de jertfă! De aceea, ne-am gândit împreună, cu cei de aici din Gorj, domnul președinte, domnul primar, ca să facem ceva, și ecoul gândirii noastre se extinde în toată țara, pentru că iată, domnul director al ICR-ului a gândit ca să mai punem și alte personalități în panteonul nostru românesc, căci avem destule. Mulțumesc tuturor și vă îmbrățișez cu drag! Să vă dea Dumnezeu sănătate și La Mulți Ani”! Apoi, a fost prezentat proiectul de amenajare a Căii Eroilor, de către arhitectul Dorin Ștefan. Festivitatea s-a încheiat cu o poezie dedicată mamei, scrisă de poetul Marin Sorescu și recitată cu har negrăit de către actorul craiovean, Ilie Gheorghe.
Seara, începând cu ora 20,00 pe insulița «Jiul» a fost prezentată expoziția de artă și meșteșuguri populare care a prefațat excepționalul concert susținut de Gheorghe Zamfir și Dumitru Fărcaș, cu participarea Ansamblului Atistic Profesionist «Doina Gorjului».
Sâmbătă, 20 februarie, la Campusul Studențesc Debarcader al Universității «Constantin Brâncuși» s-a desfășurat partea a II-a a «COLOCVIILOR BRÂNCUȘI», cu participare națională și internațională, iar prin intervențiile strălucite ale prof. univ. dr. Andrei Marga, ale d-lor Matei Stârcea Crăciun, Vlad Ciobanu și d-nei Sorana Georgescu-Gorjan, a multor altor participanți, s-a arătat că Brâncuși a realizat o restaurare a artei prin reconsiderarea eticului, că pentru Brâncuși arta este intuiția absolută, că e foarte greu să separi viața lui Brâncuși de opera lui!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.