Municipiul Târgu-Jiu va fi înfrumuseţat în această primăvară cu peste 30.000 de flori. Acestea au fost sădite şi pregătite în serele SC Edilitara Public, societate aflată în subordinea Primăriei Târgu-Jiu, urmând ca de astăzi să fie plantate în mai multe zone ale municipiului.
Serele SC Edilitara Public SA sunt în această perioadă împânzite de flori, care abia aşteaptă să fie plantate în sensurile giratorii din municipiul Târgu-Jiu, în zonele verzi din oraş sau agăţate pe stâlpii de iluminat. “În cadrul activităţii de parcuri şi zone verzi avem cele trei sere ale municipiului întinse pe câteva zeci de arii. Sera unde avem pregătite florile cu care vom ieşi în aceste zile deja nu mai este încălzită pentru că plantele au ajuns la maturitate, trebuie să şi ieşim cu ele în teren, şi o perioadă de 2-3 săptămâni le ţinem în perioada de călire. Producem în prima fază în jur de 30.000 de flori, pe două sortimente. O să ieşim de mâine (n.r. astăzi) pe zona centrală, pe ceasul floral; primăvara ne-a surprins că a venit ceva mai devreme anul acesta şi noi demarăm astfel plantarea florilor. Peste câteva zile începe şi luna curăţeniei. Intrăm pe igienizarea cartierelor, a străzilor, vom da drumul la vopsitorii. Vrem ca la 1 martie, împreună cu Serviciul Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei Târgu-Jiu să demarăm această acţiune, să începem pe cartiere, străzi, trotuare, locuri de joacă, parcuri în aşa fel încât în 30-40 de zile să redăm strălucirea şi frumuseţea oraşului nostru. Preţul pe care noi îl încasăm de la primărie este de 2 lei pe fiecare floare plantată. Pentru fiecare sezon avem circa 30.000 de fire pregătite. La noi, faptul că avem sera proprie, că ne aducem materialul săditor la un preţ bun, obţinem şi un preţ bun pentru beneficiar”, a declarat directorul SC Edilitara Public SA, Alexandru Zaharia.
Primule şi panseluţe din Ungaria
Răsadurile florilor ce vor fi plantate în această perioadă în municipiu au fost achiziţionate din Ungaria şi la ele s-a lucrat încă din luna noiembrie a anului trecut. “Ne aflăm în sera desfăşurată pe o suprafaţă de 20 de arii cultură la sol, unde am achiziţionat din Ungaria, de la Szeget, răsaduri în faţa de două foliole, de Viola Witrockiana şi Primula, respectiv panseluţe şi primule. Din luna noiembrie lucrăm la aceste răsaduri ca să le aducem în această fază. Am început prin a aduce pământ din frunze, urmat de fertilizările faziale, pe etape de creştere, la început cu azot, apoi introducem fosfor şi potasiu pentru înflorire ca să le aducem la acest sezon. La ora actuală, suntem în avans cu o lună de zile pentru că primăvara a debutat mai repede. De mâine (n.r. astăzi) vom ieşi în teren pentru a planta aceste flori, pentru că nu le mai putem ţine fiind plante de sezon unu, respectiv plante care doresc să fie rece. În seră nu se mai primeşte căldură de o lună de zile, aerisirile sunt ridicate, plantele sunt călite, iar de mâine (n.r. astăzi) vom fi la Mausoleu, la ceasul floral, în zona primăriei, pe sensurile giratorii şi aşa vom merge în paralel şi cu panseluţele şi cu primulele”, a precizat Dorina Gal, inginer horticultor în cadrul SC Edilitara Public SA.
Noutăţile anului: primulele şi ingrăşământul bio!
Florile pregătite pentru sezonul unu au fost aduse la maturitate cu îngrăşământ bio, acestea fiind pregătite să reziste până în luna iunie, când vor fi înlocuite de plantele specifice sezonului de vară. “Noutatea pentru acest an sunt primulele, deoarece este primul an în care le facem şi precizez că toate sunt bio pentru că nu am mai mers pe tratamente chimice cu fertilizări, deci am folosit îngrăşăminte organice. Probabil şi asta le-a adus la acest nivel, deoarece sunt superbe. Aceste plante de sezonul unu sunt pregătite să reziste până în luna iunie când vom veni cu plante de sezonul doi, petunii, begonii, plantă de mozaic”, a mai spus Dorina Gal.
În serele Edilitara Public se află şi câteva specii de flori exotice, unele menite doar să fie întreţinute în interiorul serelor, iar altele folosite la diverse şedinţe publice festive organizate de municipalitate. De asemenea, câţiva din palmierii crescuţi în acest loc sunt puşi anual, în sezonul cald, în faţa Prefecturii Gorj.
Izabella Molnar