Energia, descoperită pe poziția 4

634

Echipa de baschet a Energiei joacă în această seară, în Capitală, cu Steaua, un meci în care nu are jucători pe poziția 4 după ce Lazar Radosavljevic și-a reziliat contractul, iar Lamont Mack a fost exclus din lot.

Cele două echipe care au reprezentat România în acest sezon de cupe europene, Energia fiind în continuare angrenată în FIBA Europe Cup, se întâlnesc de pe poziții total diferite. Cu două etape înainte de finalul primei părți a sezonului regulat, Steaua și-a asigurat deja prezența în play-off urmând să evolueze în Grupa A a campionatului pentru a stabili poziția pe care va porni în play-off, în vreme ce Energia nu va mai putea urca în primele șase echipe oricare ar fi rezultatele ultimelor partide.

Își joacă șansa
Duelul cu Steaua este dezechilibrat în acest moment, Energia abordând partida fără cei doi jucători care au acoperit până acum poziția 4 și fără a fi reușit încă să aducă ceva în locul acestora. Fost antrenor al Stelei până nu demult, Hristu Șapera speră ca Energia să producă o surpriză și să se impună la București: „Steaua este o echipă care se bate la titlu anul acesta și pe care noi trebuie să-l abordăm cu încredere și să ne jucăm șansa. Este un meci foarte dificil. Este un moment neprielnic datorită faptului că suntem descoperiți pe poziția 4. Acest meci vine într-un moment dificil al echipei”, a declarat cel care a început sezonul pe banca Stelei și îl continuă la cârma Energiei.

Transferurile, principala problemă
Energia și Dinamo vor porni în faza a doua a sezonului regulat cu primele două șanse la calificarea în play-off, echipele din Galați și Pitești fiind considerate outsidere în vreme ce BC Timișoara și Gaz Metan Mediaș nu pot emite pretenții mai mari decât salvarea de la retrogradare. Cei de la Energia nu concep să rateze prezența în play-off chiar dacă nu au reușit să intre în primele șase la finele primei părți a sezonului regulat, antrenorul gorjenilor considerând că principala problemă este acum găsirea soluțiilor de acoperire a posturilor rămase libere: „Mai sunt foarte multe meciuri până la play-off, acum este important să ne concentrăm pe găsirea unor soluții viabile pentru poziția 4. Piața în acest moment este foarte limitată, dar vom căuta să găsim cea mai bună soluție. Ne trebuie doi jucători”, a mai declarat Hristu Șapera.

N-au găsit înțelegere la federație
Conducerea clubului gorjean a încercat în aceste zile obținerea unei amânări pentru meciul retur din Cupa României pentru a putea pregăti mai bine prezența în faza optimilor de finală ale FIBA Europe Cup. Solicitarea Energiei a primit răspuns negativ, ceea ce conduce la un program extrem de condensat în continuare pentru Troupe & Co. pentru prima dată de când echipa participă în cupele europene, la Târgu-Jiu se pune problema menajării jucătorilor, antrenorul Hristu Șapera având un lot extrem de subțire în acest moment, iar o accidentare a vreunui jucător ar cântări enorm în orice competiție în care gorjenii sunt angrenați: „Pentru noi urmează un program extrem de dificil. Avem săptămâna viitoare două meciuri cruciale pentru acest sezon. Luni și miercuri jucăm în Cupa României și FIBA Europe Cup. Trebuie să ne gândim foarte bine inclusiv la protejarea unor jucători. În plus avem și sâmbătă cu Pitești. Am solicitat Federației să amânăm pentru o dată ulterioară returul meciului cu Dinamo, dar am fost refuzați. Degeaba am motivat noi că ne trebuie timp pentru a pregăti cât mai bine meciul din cupele europene și pentru a avea o prestație bună. E foarte dificil, știu foarte bine asta, dar vom face tot ce putem pentru a avea rezultatele dorite. Sincer, este un program pe care nicio echipă din țară nu l-a avut în ultimii ani de zile. Jucăm efectiv meciuri decisive din două în două zile. E foarte dificil și îmi pare rău că nu am găsit înțelegere”, s-a plâns Hristu Șapera.
Meciul în care Energia va încerca să repete evoluția bună din tur, când a învins Steaua la Târgu-Jiu, se dispută în această seară în Capitală, în Sala „Mihai Viteazul”, cu începere de la ora 18.00, și va fi transmis în direct de Digi Sport 4.

Faza a II-a a Ligii Naționale de Baschet Masculin, mod de desfășurare:
1. După terminarea fazei I, în baza clasamentului, echipele vor fi împărțite în două grupe de câte 6 echipe, Grupa “A” va cuprinde echipele clasate pe locurile 1-6, în vreme ce Grupa “B” va cuprinde echipele clasate pe locurile 7- 2;
2. Punctele totale acumulate de echipe după jocurile din faza I, împreună cu cele acumulate la terminarea jocurilor din faza a II-a contează pentru alcătuirea clasamentelor fazei secunde;
3. Pentru alcătuirea programului fazei a II-a se va utiliza tabela Berger pentru 6 echipe, în care se vor introduce cifrele corespunzând locurilor ocupate de echipe în clasamentul de la terminarea fazei I, în cazul grupei “A”. În cazul grupei “B”, nr. 1 în tabelă va corespunde echipei clasate pe locul 7 și așa mai departe;
4. După terminarea fazei a II–a, echipele din grupa “A” și primele două din grupa “B” vor juca pentru playoff, locurile 1-8, pentru desemnarea campioanei naționale.
5. Echipele clasate pe locurile 3-6 din grupa “B” nu vor mai juca în play-out pentru locurile 9-12 și implicit pentru desemnarea echipelor care vor retrograda.
6. Echipele clasate pe locurile 5 și 6 in grupa “B” (11-12 la general), la terminarea fazei a II-a, vor retrograda în Liga I.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.