Toate unitățile sanitare cu paturi din județul nostru au posibilitatea de a trata pacienții și pe foi de zi. La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu, spre exemplu, există 69 de paturi pentru spitalizare de zi. Conducerea SJU susţine că pacienţii pot beneficia de investigaţii paraclinice şi tratament pe o foaie de zi, dacă au bilet de trimitere de la medicul de familie.
Spitalizarea de zi este o formă de internare prin care se asigură asistenţa medicală de specialitate, curativă şi de recuperare, concentrând într-un număr maxim de 12 ore în timpul zilei, efectuarea de examinări, investigaţii, acte terapeutice realizate sub supraveghere medicală. La nivelul acestor structuri se pot furniza servicii programabile de diagnostic, tratament şi monitorizare pentru pacienţii care nu necesită supraveghere pentru o durată mai mare de 12 ore.
Beneficii pentru pacienţi
Aproape şaptezeci de paturi are Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu pentru spitalizarea de zi. Din păcate, gorjenii nu sunt suficient de bine informaţi în privinţa beneficiilor internării de zi. Cu toate acestea, tot mai multe persoane se plâng de faptul că nu prind plafon pentru a-şi putea face investigaţii paraclinice. Tocmai de aceea, conducerea SJU face precizarea că asiguraţii pot beneficia de analize şi investigaţii pe foaie de zi. “Pacienţii pot beneficia de analize şi investigaţii paraclinice pe spitalizare de zi, având bilet de trimitere de la medicul de familie. Pentru spitalizarea de zi noi avem 69 de paturi, în toate cele trei locaţii. Plafonul spitalului pentru investigaţii paraclinice se epuizează în primele zile ale lunii, ceea ce îi nemulţumeşte pe bolnavi, însă aceste investigaţii se pot face pe foaie de zi”, confirmă Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Zeci de boli, tratate în spitalizarea de zi
Paturile de spitalizare de zi sunt trecute separat într-o evidenţă a spitalului şi nu se includ în numărul total de paturi de spitalizare continuă. Spitalizarea de zi se organizează separat faţă de zona de spitalizare continuă, cu acces facil la ambulatoriu, la farmacie, laboratoarele de investigaţii şi tratament, cu respectarea criteriilor de organizare spaţial-funcţională şi cu asigurarea unei zone de aşteptare pentru pacienţi şi însoţitori.
Sunt 79 de boli care ar trebui tratate în spitalizarea de o zi. Pe listă se regăsesc febra, otita, leşinul, durerile de cap, reacţiile alergice, dar şi adenomul de prostată, pietrele la rinichi, avortul, ocluzia intestinală, chisturile, abcesele, leziunile cutanate sau colica biliară.
Minodora Sucea