Au început emoțiile pentru cadrele didactice care s-au înscris anul acesta la examenul de definitivare în învățământ. S-a dat startul inspecțiilor la clasă, inspecții pe care candidații trebuie să le susțină dacă vor să participe la proba scrisă a examenului.
Pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Gorj a fost afișată săptămâna trecută programarea inspecțiilor pentru examenul de definitivare în învățământ, inspecții ce, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației, trebuie susținute până pe 17 iunie. Potrivit programului afișat pe site-ul IȘJ Gorj, educatorii vor susține prima inspecție în perioada 1 februarie – 8 martie, urmând ca pe cea de-a doua să o susțină în intervalul 28 martie – 14 aprilie. În cazul învățătorilor, prima inspecție se va desfășura până la data de 18 martie, iar cea de-a doua în perioada 8 aprilie – 26 mai, în timp ce dascălii de Religie vor susține prima inspecție în perioada 10 februarie – 1 martie, iar pe cea de-a doua în perioada 12 aprilie – 12 mai. Profesorii de educație fizică și sport vor avea prima inspecție la clasă până pe 5 februarie, iar pe cea de-a doua în perioada 9 – 20 mai. La Arte, prima inspecție este programată în intervalul 22 februarie – 4 martie, iar a doua în perioada 9 – 20 mai. Dascălii care predau discipline tehnice vor avea prima inspecție în perioada 5 februarie – 11 martie, iar pe cea de-a doua în perioada 14 februarie – 14 aprilie. În cazul profesorilor de Istorie și Socio-umane, prima inspecție este programată în perioada 24 februarie – 6 aprilie, iar cea de-a doua în perioada 23 martie – 18 mai. La Chimie, Fizică și Biologie prima inspecție se va desfășura până pe 25 martie, iar cea de-a doua în perioada 24 martie – 12 mai, în timp ce la Geografie și Informatică prima inspecție este programată în perioada 23 februarie – 25 martie, iar cea de-a doua în perioada 8 aprilie – 20 mai. Profesorii de Matematică vor susține prima inspecție în perioada 15 februarie – 9 aprilie, iar dascălii care predau Limbi moderne vor avea prima inspecție în intervalul 15 februarie – 8 aprilie, iar pe cea de-a doua în perioada 4 aprilie – 20 mai. La Limba și literatura română prima inspecție a fost programată în perioada 1 februarie – 4 martie, iar cea de-a doua în intervalul 29 februarie – 8 aprilie. După finalizarea inspecțiilor la clasă, candidații vor avea la dispoziție perioada 17 – 30 iunie pentru completarea dosarelor; în aceeași perioadă vor fi validate și datele de înscriere existente în aplicaţia electronică. Proba scrisă se va desfășura pe 4 august. Pentru a putea susţine proba scrisă din cadrul examenului, profesorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitatea postului de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine” şi minimum media 8 la cele două inspecţii speciale la clasă desfăşurate pe perioada anului şcolar.
Primele rezultate vor fi afişate în cursul zilei de 11 august, iar contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi, precum şi în cursul zilei de 12 august. Pentru soluţionarea contestaţiilor a fost rezervată perioada 12 – 17 august, iar afişarea finală este programată pe 18 august. Nota minimă de promovare a probei scrise este tot 8. Profesorii susţin Definitivatul pentru a dobândi dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Aceştia se pot prezenta la Definitivat doar în maximum trei sesiuni, susţinute în cel mult cinci ani.
Cei care pică examenul pot fi angajaţi în învăţământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanţi. În cazul în care un profesor care a luat Titularizarea pică Definitivatul în această perioadă de maximum trei sesiuni, el pierde calitatea de titular, pentru că i se desface contractul de muncă încheiat pe perioada nedeterminată.
Roxana Lupu