70 de locuinţe şi cabinete medicale, în pericol! – Blocurile lui Căruntu din Târgu-Jiu, tolerate tot fără aviz PSI

1021

Cele două blocuri ridicate în Târgu-Jiu, în perioada 2010-2012, de către SC Marcos SRL, ocupate acum de peste 70 de familii, dar şi de unităţi comerciale, gen farmacii şi un laborator, nu sunt protejate împotriva unui eventual incendiu. O declară unul dintre vecinii ambelor imobile, omul reclamând recent la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă(IGSU), carenţa administrativă şi în special faptul că deţinătorul celor două blocuri, afaceristul Constantin Căruntu, nu ar deţine aviz PSI(de Prevenire şi Securitate la Incendiu) pentru spaţiile în cauză, deşi acesta ar fi absolut necesar pentru siguranţa locatarilor şi a firmelor care funcţionează în incinta acestora. De altfel, vecinul a reclamat acelaşi lucru la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) Gorj, în 2012, răspunsul fiind că imobilele din zona Policlinicii nu ar avea nevoie de aviz PSI. După drama din Clubul Colectiv, reprezentanţii IGSU au luat altfel în considerare reclamaţia lui Teodor Lăpăduşi, transmiţând spre ISU Gorj obligativitatea de a controla imobilele în cauză.

În 2012, cele două blocuri ale lui Căruntu, administrate de SC CP ROM OIL SRL, trecute din 2014 în administrarea unei noi firme, mai exact a SC LAROMA& CO SRL au fost date în folosinţă. Imobilele, peste 70 la număr, apartamente şi garsoniere, au fost astfel vândute unor persoane fizice şi juridice din judeţ, în perioada în care pe rolul instanţelor de judecată erau mai multe procese în care unul dintre vecinii blocurilor reclama că cele două construcţii s-au ridicat în mod ilegal. În ciuda reclamaţiilor nenumărate legate de felul în care s-au realizat construcţiile, la parterul ambelor IMG_7038imobile, situate în vecinătatea Policlinicii Târgu-Jiu, au ajuns totuşi să funcţioneze farmacii, un laborator de analize şi alte cabinete medicale.
Evident că, imobilele, la momentul construirii, nu au obţinut aviz PSI, lucru subliniat de ISU Gorj printr-un răspuns transmis vecinului Teodor Lăpăduşi, asta în 2012.
“Vă aducem la cunoştinţă faptul că blocurile realizate în imediata vecinătate a proprietăţii dumneavoastră, aparţinând SC CP ROM OIL SRL, la care faceţi referire, nu fac parte din categoria de construcţii şi amenajări ce se supun avizării şi autorizării privind securitatea de incendiu aprobate prin HGR nr. 1739/2006, prin urmare unitatea noastră nu a eliberat pentru aceste construcţii aviz/autorizaţie de securitate la incediu”, transmitea pe 8 octombrie 2012, ISU Gorj la întrebarea lui Lăpăduşi, legat de autorizarea de securitate la incendii a blocurilor lui Căruntu.
De altfel, un răspuns similar l-au dat vecinului şi cei de la IGSU, asta în mai 2012, transmiţându-i-se reclamantului că: “Construcţiile de locuit colective cu şase niveluri nu se încadrează în prevederile actului legislativ şi în consecinţă nu este obligatorie solicitarea emiterii avizului de securitate la incendiu”.

IGSU se răzgândeşte în noiembrie 2015
Urmare a dramei din clubul bucureştean, vecinul blocurilor lui Căruntu le-a reamintit celor de la IGSU şi ISU Gorj că imobilul din spate nu are decât o intrare în incintă, nu mai mare de un metru, în caz de un incendiu maşina de pompieri neputând intra spre blocul în flăcări. Vecinul anunţă, precaut, că el deţine un depozit de lemne poziţionat Raspunsul ferm al IGSU din 2012chiar sub balcoanele unuia dintre cele două blocuri, pericolul unui incendiu fiind astfel crescut, cu atât mai mult cu cât, proprietarii imobilului fumează în balcoane şi aruncă tot timpul chiştoacele de ţigări încă aprinse în curtea sa.
De data aceasta, prin răspunsul ce l-a furnizat pe 9 noiembrie 2015, IGSU nu mai este la fel de tranşant când e vorba despre necesitatea avizului PSI al blocurilor lui Căruntu. “Urmare a solicitărilor dumneavoastră, adresate Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, înregistrate cu nr. 1202/P/02.11.2015 şi 1232/P/05.11.2015, vă informăm că acestea au fost conexate şi direcţionate către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Lt.col.Dumitru Petrescu» al Judeţului Gorj, în vederea soluţionării, potrivit competenţelor conferite de lege”.
Cu toate acestea, reprezentanţii ISU Gorj spun că şi aceste sesizări nu vor obţine răspunsul scontat de către reclamant, noua legislaţie nestabilind noutăţi legat de avizarea blocurilor de locuit.

Lăpăduşi: “Nu se face nimic pentru că pompierii au luat şpagă”!
Teodor Lăpăduşi nu este mulţumit de lipsa de reacţie a reprezentanţilor ISU Gorj aşteptând totuşi un răspuns scris al instituţiei legat de cele două reclamaţii făcute la începutul acestei luni. Omul este convins că anumiţi reprezentaţi ai ISU Gorj s-ar fi lăsat mânjiţi de banii lui Căruntu, dovadă că nu se intervine de nici un fel nici măcar pentru verificarea imobilelor în cauză. “Cum este posibil la ISU Gorj să dea din umeri noua firma imobiliara a familiei Caruntula sesizările mele când se vede cu ochiul liber că la blocul din spate pompierii nu au cum să intre în caz de incediu, accesul făcându-se doar pe un teren de un metru pe o lungime de treizeci de metri de la stradă. Culmea este că în locul respectiv locuiesc şi doi pompieri care nu ştiu cum pot dormi liniştiţi când ştiu că nu sunt asiguraţi în caz de incendiu”, a declarat Lăpăduşi.
Acesta anunţă că este dispus să reclame până sus ilegalitatea de la Târgu-Jiu, acesta transmiţându-i de altfel o sesizare în acest sens secretarului de stat Raed Arafat, de la care aşteaptă un răspuns scris.

Căruntu şi-a băgat fiica şi ginerele în afacere
Pentru a scăpa de firma care gestionează cele două imobile cu probleme, societatea fiind reclamată de mai multe ori organelor în drept de către vecinul Lăpăduşi, Constantin Căruntu a transformat SC CP ROM OIL SRL, în SC LAROMA&CO SRL. Raspunsul precaut al IGSU din 2015Noua societate, care are ca obiect pricipal de activitate închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, a fost de altfel înfiinţată în 27 ianuarie 2014. Fiica afaceristului, Lupulescu-Căruntu Roxana-Corina deţine 10 părţi sociale din firmă, în calitate de asociat, tatăl ei Căruntu Constantin deţine 990 de părţi sociale, în timp ce administrator al firmei este ginerele afaceristului, Vlădoiu N. Vasile, cu puteri depline.
Deşi, afacerile imobiliare se derulează, în continuare, în familia Căruntu, fiica şi ginerele fiind introduşi în afacerea deţinută de omul de afaceri.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here