940 de persoane, incluse în cursurile AJOFM Gorj

110

romeo chiriacÎn cadrul unei conferinţe de presă organizate ieri, conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj a prezentat activitatea de formare profesională desfăşurată în primele nouă luni ale acestui an.

Potrivit lui Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj, Planul Judeţean de Formare Profesională, pentru anul 2011 este prevăzută organizarea unui număr de 46 de cursuri la care să fie cuprinse 1.056 de persoane care beneficiază de gratuitatea serviciilor de formare profesională. Din acest număr, 906 cursanţi sunt şomeri, iar 150 sunt persoane aflate în detenţie la Penitenciarul Târgu-Jiu. Aceştia din urmă sunt înscrişi la cursuri de (re)calificare în meseriile de bucătar, confecţioner articole din piele şi înlocuitori, lucrător în creşterea animalelor, zidar-pietrar-tencuitor, toţi beneficiind de gratuitatea serviciilor.

89%, planul a fost realizat

„Tot pentru acest an ne-am propus să cuprindem în programele de formare profesională cinci persoane cu handicap, 21 de rromi şi 307 şomeri din mediul rural. Până acum, 89% din planul de formare profesională pe anul în curs a fost realizat”, a declarat directorul AJOFM Gorj. Astfel, până la începutul acestei luni, s-au organizat 40 de cursuri (9 de iniţiere şi 31 de recalificare), în ocupaţiile de: agent de pază şi ordine, asistent de gestiune-contabil, cosmetician, ajofmdulgher, tâmplar, parchetar, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi gaze, inspector resurse umane, lucrător în comerţ, operator introducere-validare-prelucrare date, lucrător în creşterea animalelor, lucrător în hoteluri, ospătar, vânzător în alimentaţie, manager în activitatea de turism, zidar-pietrar-tencuitor. La toate cele 40 de cursuri, au fost cuprinse 942 de persoane din care 817 şomeri (411 indemnizaţi şi 406 neindemnizaţi), 123 de deţinuţi în Penitenciarul Târgu-Jiu şi două persoane care şi-au suportat contravaloarea cursurilor de formare. De gratuitatea serviciilor de formare profesională au beneficiat 940 de persoane, 296 dintre acestea având domiciliul în mediul rural.

714 absolvenţi

„Până la sfârşitul lunii septembrie, s-au finalizat 32 de cursuri la care au absolvit 714 persoane din care 591 sunt şomeri, 122 deţinuţi în Penitenciarul Târgu-Jiu şi o persoană care şi-a suportat contravaloarea cursului de formare, reuşindu-se totodată angajarea unui număr de 383 de şomeri absolvenţi de cursuri din totalul de 400 prevăzut prin programul de ocupare”, a mai spus Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj. În această lună, la nivel judeţean, sunt organizate şase cursuri de formare profesională. Astfel, în Târgu-Jiu se vor organiza cursuri de cofetar-patiser, bucătar, lucrător în comerţ, vânzător în alimentaţie, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi gaze. De asemenea, în Motru şi Bumbeşti-Jiu se vor ţine cursuri de operator introducere, validare şi prelucrare date, iar în Rovinari de lucrător în comerţ. Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sunt obligate sa participe la programele de formare profesională oferite şi organizate de către AJOFM Gorj. Persoanele îndreptăţite pot beneficia de servicii de formare profesională gratuite, o singură dată, pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă. În prezent, rata şomajului în judeţul Gorj este de 7,14%, numărul de şomeri fiind de 10.993, dintre care 4.320 indemnizaţi şi restul neindemnizaţi. De asemenea, din numărul total, 5.152 sunt femei.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here