93 de ani de la luptele de la Podul Jiului

507

foto 020Locuitorii oraşului Târgu – Jiu care, cu 93 de ani în urmă, au încercat să oprească trupele puterilor centrale să treacă prin oraş, în drumul lor spre Bucureşti, au fost comemoraţi ieri. Astfel, o parte din reprezentanţii instituţiilor locale au

depus coroane de flori la monumentele de la Podul Jiului, în timp ce la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu” a avut loc o altă manifestare evocatoare.

Momentul de comemorare a celor 93 de ani trecuţi de la luptele din data de 14 octombrie 1916 a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, împreună cu alte instituţii. Inclusiv Instituţia Prefectului şi a Consiliului Judeţean Gorj au fost reprezentate, la cel mai înalt nivel. „Este o onoare pentru mine să particip la astfel de manifestări. Trebuie să îi cinstim pe cei care, cu trupurile lor, în urmă cu 93 de ani de zile, s-au pus pavăză”, a declarat prefectul judeţului, Liviu Andrei.
nr 8.Evenimente evocate şi de elevi
Tot ieri, la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu” din Târgu – Jiu, s-a desfăşurat un eveniment care a evocat acelaşi întâmplări istorice. Această acţiune face parte dintr-un protocol realizat între instituţia de învăţământ şi Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” Gorj. Copii claselor a IV-a au asistat la prezentarea unor imagini cu Ecaterina Teodoroiu, eroina care s-a remarcat în aceste lupte. De asemenea, micuţii au prezentat, la rândul lor, un program, au recitat poezii şi au ascultat împreună Imnul Naţional. Aceştia au fost pregătiţi de învăţătoarele Maria Butulescu şi Elena Maria. De asemenea, din partea muzeului au participat Titus Zamfiroiu, Ion Catană şi Robert Adrian Catană.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here