Gorjenii fără venituri pot beneficia de servicii medicale gratuite dacă au coasigurare

496

Cu doar câteva zile înainte introducerea obligativităţii utilizării cardului naţional de sănătate, conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj confirmă că persoanele care nu au venituri pot beneficia de servicii medicale gratuite dacă au o coasigurare. Potrivit preşedintelui CJAS Gorj, coasigurarea se face prin soţ, soţie sau copii.

Asigurările de sănătate sunt o condiţie primordială pentru a beneficia de toate facilităţile medicale din sistemul de sănătate. Există însă mai multe situaţii în care legea permite şi condiţia de coasigurat, dacă persoana în cauză nu are niciun fel de venituri personale, dar are în familie un membru care îşi poate asuma întreţinerea. Calitatea de asigurat o au toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile legii. Contribuţia lunară a persoanelor asigurate se determină sub forma unei cote stabilite de lege, aplicată asupra veniturilor din salarii sau a celor asimilate acestora, care sunt supuse impozitului pe venit. Cât priveşte situaţia persoanelor care nu sunt asigurate social, există o serie de condiţii pe care trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de această calitate. „Coasigurarea se face la persoanele fără venituri, prin soţ, soţie sau copii, dar persoana coasigurată nu trebuie să aibă niciun fel de venit, fapt ce poate fi probat printr-o adeverinţă de la FISC, sau primărie, că nu deţin alte venituri. În momentul în care apare orice sumă ca şi venituri se pierde acea coasigurare. Practic, coasigurarea este beneficiul celui care nu are nici un venit, dar cineva din familia respectivă lucrează şi are asigurare medicală. Şi atunci, cel fără venit poate să se co-asigure şi beneficiază de servicii medicale fără nicio altă plată, dar în momentul în care apare orice altă sumă, ca şi venit, se pierde acea coasigurare”, confirmă Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.
Coasigurarea unei persoane depinde de situaţia celui care îşi va lua responsabilitatea de asigurat care are în întreţinere un coasigurat. Acesta din urmă are nevoie de acte care să ateste gradul de rudenie cu persoana asigurată.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here