900 de studenţi, aşteptaţi la CJP Gorj cu adeverinţele de la universitate

240

Până ieri, la sediul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj, aproape 400 de elevi au prezentat adeverinţele de la unităţile de învăţământ pe care le frecventează în vederea beneficierii în continuare de pensie de urmaş. Termenul pentru depunerea adeverinţelor a expirat în cazul elevilor, însă suntem în perioada în care cei care trebuie să depună astfel de adeverinţe sunt studenţii care figurează în evidenţele CJP Gorj ca beneficiari de pensie de urmaş, după unul sau după ambii părinţi.

Potrivit conducerii CJP Gorj, aproximativ 390 de elevi au prezentat adeverinţe că s-au înscris în anul şcolar 2015-2016 astfel că vor primi în continuare pensii de urmaş. În cazul elevilor, termenul a expirat la finele lunii septembrie, însă până la 15 octombrie, cei care trebuie să treacă pragul CJP Gorj sunt studenţii. Aceştia vor prezenta adeverinţe din care să rezulte că sunt înmatriculaţi la o instituţie de învăţământ superior pentru anul universitar 2015-2016.
“Ar mai fi de adus circa 900 de adeverinţe, dar aici vorbim despre studenţi, deoarece în cazul elevilor termenul a expirat. Aceştia beneficiază de pensie de urmaş ca urmare a decesului unuia sau al ambilor părinţi”, a declarat Daniela Negoiţă, director adjunct în cadrul CJP Gorj. Adeverinţa la care se anexează cuponul de pensie trebuie să cuprindă, obligatoriu, următoarele elemente: denumirea instituţiei de învăţământ, numele şi prenumele beneficiarului, tipul de învăţământ, anul de studiu. Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii. Copiii au dreptul la pensie de urmaş până la vârsta de 16 ani, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre primele două situaţii. În cazul orfanilor de ambii părinţi, cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare părinte.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here