9 – 12 noiembrie, la Ediţia a XVI-a – Festivalul cântecului popular românesc “Maria Lătăreţu”

798

preselectieLa Gorj, s-a împământenit tradiţia ca din timp în timp să fie invitaţi la Târgu-Jiu slujitori împătimiţi ai cântecului din toate zonele româneşti care, împreună cu specialişti de prestigiu, îşi amintesc de Maria Lătăreţu.

Sub semnul marii interprete, ediţia a XVI-a a Festivalului de la Târgu-Jiu întruneşte condiţiile de mare sărbătoare a sufletului românesc şi oferă o adevărată rampă de lansare celor tineri care au făcut din folclor o raţiune a vieţii şi activităţii lor. Aşa începe prezentarea, în regulamentul Festivalului, a acestui ultim eveniment din 2009 închinat muzicii populare româneşti pe care Consiliul Judeţean Gorj, Consiliul local şi Primăria Municipiului Tg-Jiu, Ansamblul artistic profesionist ,,Doina Gorjului’’, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Şcoala Populară de Arte Tg-Jiu şi Liga Culturală “Fiii Gorjului” Bucureşti, îl oferă târgujienilor, cunoscuţi iubitori ai expresiei folclorice.
Ieri, a avut loc etapa de preselecţie pentru gorjeni
trofeu ML 1Programat a se desfăşura între 9 şi 12 noiembrie, putem spune că Festivalul a intrat în linie dreaptă, având în vedere că, ieri, a avut loc etapa de preselecţie pentru concurenţii din judeţul Gorj, iar frumoasele trofee oferite de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj îi şi aşteaptă pe câştigători. Juriul format din – Iulian Malea şi Stelian Florescu, reprezentanţi al CJCPCT Gorj, Gheorghe Porumbel, Ion Ghiţulescu, Marcel Parnica din partea Ansamblului profesionist “Doina Gorjului” au audiat pe cei 16 tineri, care s-au prezentat la Casa de Cultură a Sindicatelor Tg-Jiu în vederea selecţionării pentru participarea la concurs. Fiind structurat pe două secţiuni – solişti vocali şi solişti instrumentişti, la Festivalul cântecului popular românesc, a cărei primă ediţie a fost în anul 1979, şi-au anunţat deja participarea concurenţi din foarte multe judeţe ale ţării.
În data de 9 noiembrie urmează să se desfăşoare preselecţia realizată de juriul naţional. Spectacolele-concurs se vor desfăşura în zilele de 10 şi 11 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor, ziua de 12 noiembrie fiind rezervată pelerinajului la Casa-muzeu ,,Maria Lătăreţu’’ de la Bălceşti, precum şi Galei laureaţilor de la Tg-Jiu. După evoluţia concurenţilor, în prima seară, pe secenă va urca Ansamblul “Maria Lătăreţu”, al Şcolii Populare de Arte Tg-Jiu, iar în a doua seară vor fi prezenţi toţi câştigătorii din Gorj, de până acum, ai festivalului. Joi, Ansamblul artistic profesionist “Doina Gorjului” va susţine un spectacol extraordinar având ca invitate, cunoscutele interprete Mariana Ionescu – Căpitănescu şi Marieta Popa Ionescu.
Viorel SURDOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here