Cancerul colorectal este a treia cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial, din punct de vedere al numărului total de cazuri înregistrate, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților, conform Organizației Mondiale a Sănătății – Agenția Internatională pentru Cercetarea Cancerului. Cancerul colorectal este responsabil pentru aproximativ 694.000 de decese anual. La nivelul județului nostru, potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în trimestrul II au fost confirmate 20 de cazuri noi de cancer colorectal, în evidențele medicilor rămânând 833 de cazuri.
Cancerul colorectal apare atunci când celulele maligne formează tumori în țesuturile sănătoase ale tubului digestiv, respectiv colonul sau rectul. Tipul exact de cancer “de colon” sau “rectal” este determinat de locul în care celulele maligne se formează și se înmulțesc pentru a crea tumora primară, de unde ulterior se răspândesc la distanță, dând naștere metastazelor. În județul nostru, potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în trimestrul II au fost confirmate 20 de cazuri noi de cancer colorectal, în evidențele medicilor rămânând 833 de cazuri.
Simptomele cancerului colorectal
Boala debutează de multe ori asimptomatic, însă pe măsură ce evoluează, iar formațiunea tumorală crește, apar tulburări digestive care se manifestă prin simptome diferite. Printre cele mai comune simptome ale cancerului colorectal se numără: schimbarea tranzitului intestinal obișnuit, scaune mai puțin consistente decât de obicei, prezența sângelui în scaun, sângerare rectală, dureri abdominale, balonare, crampe, pierdere în greutate, senzație accentuată de oboseală.
Medicii spun că dacă este depistat în stadiu incipient și este tratat corespunzător, cancerul colorectal poate fi vindecat. Pentru ca boala să fie identificată în primele faze de dezvoltare, ceea ce crește șansele de vindecare, specialiștii recomandă tuturor persoanelor care au vârsta de peste 50 ani să efectueze o primă colonoscopie. Prin testare regulată, polipii precanceroși pot fi evidențiați și eliminați, ceea ce duce la scăderea semnificativă a riscului apariției bolii.
Risc crescut pentru persoanele de peste 50 de ani
Persoanele cu vârsta peste 50 de ani și cele care au antecedente familiale de polipi la nivelul colonului au un risc mai crescut de a dezvolta cancer colorectal. Rudele de gradul I (părinți, frați, surori sau copii) ale unei pacient cu cancer colorectal sunt susceptibile să dezvolte această boală, mai ales în cazul în care afecțiunea a fost diagnosticată la o vârstă tânără. În cazul în care mai multe rude apropiate au un istoric comun de cancer colorectal, riscul este chiar mai mare.
Metodele de tratament diferă în funcție de stadiul în care a fost diagnosticată boala. Cu cât diagnosticul este mai precoce, cu atât tratamentul este mai eficient și are ca scop vindecarea pacientului. Tratamentul include de cele mai multe ori o combinație între intervenții chirurgicale pentru a îndepărta tumora și ganglionii limfatici regionali, chimioterapie și radioterapie, precum și terapii biologice.
M.S.