National.ro: Legea pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a fost votată rapid, fără niciun fel de dezbatere în Parlament. Invocându-se condiții ale OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) și ale PNRR, deputații au legiferat profitul cu orice preț al companiilor de stat, multe dintre ele strategice. Astfel, vom asista la închiderea și vânzarea pe bucăți a circa 80% din întreprinderile cu capital de stat.
Regiile autonome și companiile de stat vor trebui să acționeze la fel ca și companiile private, urmărind doar profitul, potrivit Legii pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, votată fără dezbateri de aleșii de la Camera Deputaților. Activitatea de administrare și cea economică vor fi separate, înființându-se societăți pe acțiuni, care vor ajunge să fie tranzacționate pe bursă, ceea ce înseamnă clar privatizare, iar companiile care nu au profit vor fi închise și vândute la bucată.
Potrivit actului normativ, Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, care urmează să se înființeze, va institui un nivel minim de indicatori de performanță, astfel încât să se garanteze că orice întreprindere publică urmărește obținerea profitabilității. Legea, votată cu două mâini de parlamentari, va asigura implementarea principiilor guvernanței corporative cuprinse în Ghidurile OCDE. Printre acestea se numără justificarea proprietății de stat, astfel că statul trebuie să evalueze cu atenție și să facă publice obiectivele care justifică proprietatea de stat și să le supună unei revizuiri recurente. Un alt principiu este acela că statul ar trebui să acționeze ca un proprietar informat și activ, iar pentru întreprinderile aflate în proprietatea statului trebuie să existe cadrul legal și de reglementare care să asigure condiții de concurență echitabile și o concurență loială pe piață.”Noi vrem să scăpăm de toate proprietățile publice, dar dacă ne uităm în celelalte state vedem că în Turcia, stat OCDE, pădurile sunt gestionate în proporție de peste 90% de stat, în Polonia, același lucru, Franța, vreo 70%. La noi era 40% și nu puteai spune că punea în pericol marile principii de la OCDE. Dar, din păcate, a fost o coaliție monstruoasă între Guvernul României, Parlamentul României, OCDE și Comisia Europeană. Dezbaterea parlamentară nu a existat pe această lege. Noi am trimis amendamente pentru Romsilva, dar erau acolo și Romatsa, Monetăria Statului și Aeroporturi București. Noi am trimis o scrisoare încă din martie Comisiei europene și OCDE în care le-am spus că nu se respectă Constituția României, în care scrie că regiile autonome sunt o formă de gestionare a proprietății de stat. Iar ei au îndrăznit să bage mizeria aia de lege în Parlamentul României”, ne-a declarat Dumitru Fornea. Acesta a anunțat că CSN Meridian va solicita OCDE și Comisiei Europene să ia în considerare derapajele semnificative care s-au făcut și reducerea rolului Parlamentului României la o anexă a Guvernului.
Dispare interesul strategic național
Sindicaliștii arată că regia autonomă este o formă unitară de gestiune pentru anumite domenii, prin care se ia în considerare nu numai profitul, ci și interesul strategic al statului, interesul social și economic al gestiunii respective. ”Acum se va urmări doar profitul, pentru că cei de la conducerea companiilor și regiilor vor fi plătiți în funcție de profiturile obținute. În OCDE e un grup al corporațiilor multinaționale ale celor mai importante state și al celor mai puternice bănci din lume. Odată ce intri în grupul lor, ai acces la un credit internațional mai mic. Adică în loc să plătești dobândă 8%, cum plătești acum, teoria spune că ar trebui să plătești 2-3%, dar asta în condițiile în care nu ai corupția pe care o ai tu”, ne-a mai precizat Dumitru Fornea, secretar general al Confederației Sindicale Naționale Meridian.