Credincioșii drept măritori creștini de pretutindeni vor sărbători luni, 8 noiembrie 2021, Soborul Sfinților Arhangheli și a tuturor celor netrupești sfinte puteri, fiind și zi onomastică pentru toți cei care poartă numele de Gabriel, Mihaiela, Rafail și derivate ale acestora.
NUMEROASE LĂCAȘURI DE CULT RELIGIOS ÎȘI SĂRBĂTORESC ASTĂZI HRAMUL
Luni, 8 noiembrie 2021, este prilej de sărbătoare pentru mai multe lăcașuri de cult religios din municipiul Târgu-Jiu și județul Gorj. Astfel, haine luminoase de praznic vor îmbrăca, în cuprinsul Protoieriei Târgu-Jiu Sud, biserica ,,Sfinții Arhangheli” din satul Ceauru, comuna Bălești, Biserica ,,Sfinții Arhangheli” din satul Groșerea al comunei Aninoasa, cea din satul Costești al localității Telești, Biserica din localitatea Dănești, satul Botorogi, Biserica din satul Stroiești al localității Arcani, biserica satului Stolojani al comunei Bălești și cea din localitatea Brătuia, iar în cadrul Protoieriei Târgu-Jiu Nord, Biserica satului Larga aparținând comunei Mușetești și Biserica de lemn din satul Sohodol, comuna Baia de Fier. De asemenea, luni, 8 noiembrie 2021, în cadrul Protopopiatului Târgu Cărbunești, este hram de sărbătoare pentru biserica ,,Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Blahnița de Sus, protopopiatul Târgu-Cărbunești, cele din Valea Pojarului, comuna Bustuchin, Voiteștii din Deal, localitatea Bălănești, Pârâu-Viu, comuna Berlești, satul Vai al localității Pojogeni, biserica ,,Sfinții Arhangheli” din localitatea Preajba, cele din Toropi și biserica din Brătuia, protopopiatul Târgu-Jiu Sud.
În municipiul reședință de județ, Târgu-Jiu, biserica ,,Sfinții Arhangheli Mihai, Gavriil și Rafail”, cunoscută și drept catedrala ,,Sfinții voievozi”, va aduna luni, 8 noiembrie a.c, sute de oameni în centrul orașului, la praznicul în cinstea Sfinților arhangheli și a tuturor celor netrupești puteri. Această sărbătoare a fost la origine o simplă aniversare anuala a sfințirii unei biserici a Sfântului Mihail, ridicată la termele lui Arcadius din Constantinopol. Astfel, ea apare în cele mai vechi sinaxare ca fiind o sărbătoare numai a Arhanghelului Mihail. Mai târziu, ea a devenit o sărbătoare comună a tuturor Sfinților Îngeri. În Mineiele ortodoxe întâlnim alte patru zile liturgice consacrate pomenirii Sfinților Arhangheli sau unor minuni făcute prin puterea lor: pe 6 septembrie se săvârșește pomenirea unei minuni făcute de Sf. Arhanghel Mihail la Chones, în Colosse din Frigia; pe 26 martie, a doua zi după praznicul Buneivestiri, prăznuim Soborul (Adunarea) mai-marelui voievod Gavriil, iar pe 13 iulie prăznuim al doilea Sobor al Arhanghelului Gavriil, care este la origine ziua sfințirii unei biserici vestite a Sfântului Arhanghel Gavriil.
SEMNIFICAȚIA SĂRBĂTORII DIN ZIUA DE 8 NOIEMBRIE
Ziua de 8 noiembrie este o zi pe care Biserica o dedică tuturor îngerilor care nu s-au despărțit de Dumnezeu. Din acest motiv, această sărbătoare este trecută în calendar sub denumirea de Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri. Toți îngerii au fost creați buni de Dumnezeu, însă o parte dintre ei s-a despărțit de El și, conduși de Lucifer, s-a ridicat împotriva Creatorului. Au dorit să fie asemenea lui Dumnezeu, dar fără ajutorul Lui. Sfântul Arhangheli Mihail este cel care pune capăt acestei revolte și astfel căderea îngerilor s-a oprit. Din Viețile Sfinților pentru luna noiembrie aflăm că Sfântul Arhanghel Mihail a spus: “Să luăm aminte! Să stăm bine, să stăm cu frică înaintea Celui ce ne-a făcut pe noi și să nu cugetam cele potrivnice lui Dumnezeu. Să luăm aminte ce au pătimit cei ce erau împreună cu noi zidiți și cum se împărtășeau cu noi din dumnezeiasca lumină. Să luăm aminte cum, îndată, din lumină s-au prefăcut în întuneric pentru mândria lor și din înălțime au fost aruncați jos, în adânc. Să luăm aminte cum a căzut din cer luceafărul cel ce răsărea dimineața și s-a sfărâmat pe pământ”. Termenul “arhanghel” înseamnă “cel dintâi dintre îngeri”, iar “înger” se traduce prin “vestitor”, căci el este cel care face cunoscută oamenilor voia Domnului. În limba ebraică, Mihail înseamnă “Cine este ca Dumnezeu”. Sfântul Arhanghel Mihail este cel care l-a ajutat pe Avraam să biruiască cu doar 318 oameni o armată străină de 300.000 de oameni. L-a întărit pe Moise să treacă prin Marea Roșie ca pe uscat și a pedepsit armata lui Faraon, l-a ajutat pe David să biruiască pe Goliat, l-a hrănit cu pâine pe Ilie, i-a călăuzit pe Lot și familia sa la ieșirea din Sodoma, i-a scos din cuptor pe cei trei tineri din Babilon și l-a eliberat din închisoare pe Sfântul Apostol Petru. Conform Scripturii, toți morții vor ieși din morminte la glasul trâmbiței Sfântului Arhanghel Mihail. În limba ebraică, Gavriil înseamnă „Dumnezeu este puterea mea”. Am întâlnit și traducerea lui Gavriil cu “bărbat-Dumnezeu”. Potrivit celei din urmă traduceri, acest nume conține concentrat vestea că Dumnezeu Se va face bărbat, că va asuma firea omenească. Sfântul Gavriil vestește Sfinților Părinților Ioachim și Ana nașterea Maicii Domnului, îi descoperă lui Zaharia nașterea Înaintemergătorului. Păstorilor le arată că li S-a născut Prunc, pe Iosif, logodnicul Mariei, îl întărește ca să nu se îndoiască de nimic, călăuzește Sfânta Familie în Egipt și aduce femeilor mironosițe vestea Învierii Domnului.
NUMĂRUL SFINTELOR CETE ÎNGEREȘTI
Potrivit învățăturii de credință ortodoxă, puterile cerești fără de trupuri sunt prezente în nouă cete: Serafimii, Heruvimii, Tronurile, Domniile, Puterile, Stăpâniile, Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii. Arhanghelii sunt în număr de șapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil și Varahil, dar cei mai cunoscuți și mai populari sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Sfântul arhanghel Rafail este socotit ocrotitorul călătorilor și al celor bolnavi, în această zi făcându-se numeroase rugăciuni pentru vindecare de boală către acest Sfânt arhanghel al lui Dumnezeu. Să cinstim și noi pe Sfinții Arhangheli și toate puterile cerești, ca pe niște ocrotitori ai noștri în fața necazurilor și a bolilor și ca niște rugători fierbinți ai noștri înaintea lui Dumnezeu. Să participăm la Sfânta Liturghie în această zi de mare sărbătoare, să citim viețile și acatistul Sf. Arhangheli și cel al Sfântului înger păzitor, așa încât să putem zice cu bucurie: ,,Mai marilor Voievozi ai Oștilor cereşti, rugămu-vă pe voi noi, nevrednicii; cu rugăciunile voastre să ne acoperiţi pe noi, cu acoperământul aripilor slavei voastre celei netrupeşti păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu deadinsul şi strigăm: izbăviţi-ne din nevoi, ca nişte mai mari peste cetele puterilor celor de sus”.
Prof. masterand în teologie
Marius Stochițoiu