8 aprilie, Ziua Romilor, Școala Gimnazială Budieni

705

Dacă veacul al XX – lea a fost considerat secolul copilului este de la sine înţeles că în secolul al XXI-lea nouă, educatorilor, ne revine sarcina de a face tot posibilul ca fiecărui copil să-i fie bine. În acest sens este necesar să ne mobilizăm forţele şi să întărim în primul rând relaţia cu familia, cu comunitatea locală pentru ca împreună să reuşim să schimbăm anumite mentalităţi, care din păcate încă se menţin.
Copiii din mediul rural au puţine alternative de participare la activităţi care le-ar putea lărgi orizontul dezvoltării individuale.
ziua romilor1De multe ori, din lipsa cadrului adecvat (şcoala, căminul cultural, etc.) nu reuşesc să ofere micilor săteni o gamă largă de activităţi cu rol educativ şi recreativ. Şcoala, în acest caz, este un element important în educaţia copiilor împreună cu primăria, care este principalul factor al comunităţii locale, ce sprijină instituţiile şcolare.
Educaţia interculturală vizează stimularea formării unei atitudini pozitive în spiritul recunoaşterii diferenţelor ce există în interiorul aceleaşi societăţi. Rromii sunt prezenţi în toate regiunile din România, însă numărul lor este mic comparativ cu populaţia majoritară, românii. În loc să-şi apere identitatea, mulţi rromi din ţara noastră tind să şi-o nege preferând să adopte limba şi religia majorităţii populaţiei din zona în care ziua romilor2trăiesc. Fiind o minoritate, indiferent unde trăiesc, rromi au fost nevoiţi să se adapteze la mediul aflat în schimbare. Aceasta a dus la diferenţe de cultură, de obiceiuri, de limbă. Înainte de 1989 muzica rromilor a fost interzisă, deşi ştim cu toţii că pentru ei aceasta este mai mult decât o tradiţie, este un mod de viaţă. Rromii sunt la fel de cunoscuţi şi pentru talentul lor la dans, pentru ei tradiţiile sunt o parte esenţială a vieţii.
Populaţia majoritară tinde să răspundă negativ la obiceiurile diferite pe care le observă la populaţia rromă şi la valorile pe care adeseori nu le înţeleg.
Cu ocazia Zilei Romilor la Școala Gimnazială Budieni, structură a Scolii Gimnaziale Scoarta, s-au desfasurat diverse activități. Au fost prezenți domnul Cotîrlau Aurelian, primarul comunei Scoarta, domnul Costache Petre, consilier local, reprezentant al romilor.
Activitățile au fost pregătite de cadrele didactice din școala coordonate de doamna profesoară Pavel Marioara, prof. Bălașa Marcel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here