73 de gorjeni, pe lista de aşteptare la Casa Verde

169

panouri solareDeşi cea de-a doua sesiune de finanţare pentru înlocuirea sistemelor de încălzire clasice cu unele ce folosesc energia regenerabilă, program denumit Casa Verde, s-a încheiat la Gorj de aproape o lună, dosare s-au primit până vineri, 15 iulie, însă nu se ştie dacă acestea vor primi finanţare.

Judeţul Gorj a beneficiat de o finanţare în valoare de 1.786.396 de lei prin programul de instalare a sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, „Casa Verde”. Acesta a devenit funcţionat din prima zi a lunii iunie, finanţarea urmând a se asigura de la Administraţia Fondul de Mediu (AFM). Instituţia intermediară între cetăţenii gorjeni doritori a se înscrie pentru acest program şi Administraţia Fondului de Mediu este Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj. Sesiunea din acest an a fost încheiată în nici trei săptămâni deoarece gorjenii au ştiut încă de anul trecut care sunt actele necesare pentru ca dosarul să primească finanţare. Fondurile alocate de Ministerul Mediului au fost epuizate în urma celor 297 de dosare depuse la sediul APM Gorj.

Redistribuire după 15 august

Potrivit Cristinei Merfu, purtător de cuvânt al APM Gorj, fondurile au fost epuizate pe data de 16 iunie, iar după 15 august se aşteaptă o redistribuire a fondurilor din alte judeţe unde solicitările au fost mai puţine. „Noi am primit până vineri dosare în aşteptare dar nu le-am putut garanta oamenilor că vor primi finanţare. Totul depinde de redistribuirea din alte judeţe ale ţării. Până la termenul de 15 iulie, la sediul nostru, au fost depuse un număr de 73 de dosare, aflate în stadiu de aşteptare”, a declarat reprezentanta APM Gorj. Gorjenii pot aplica pentru trei tipuri de măsuri de finanţare şi tot atâtea sisteme de încălzire. Astfel, se primesc 6.000 de lei pentru panourile solare, 8.000 de lei pentru pompele de căldură şi până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de paleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. La alocarea sumelor nerambursabile, se ia în considerare şi dacă în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului, persoana fizică în cauză nu a încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului şi nu efectuează activităţi cu efect negativ asupra mediului.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here