71.871 de beneficiari din Gorj au încasat prestaţii sociale în noiembrie

328

Luna noiembrie a fost una cu cheltuieli masive în ceea ce priveşte beneficiarii de diverse prestaţii sociale de la nivelul judeţului nostru. Potrivit unei informări transmise de conducerea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), valoarea plăţilor efectuate în luna noiembrie, aferente lunii octombrie, cu titlu de prestaţii sociale a depăşit suma de peste 9,6 milioane de lei.

Conducerea AJPIS Gorj anunţă faptul că în noiembrie s-au făcut plăţi ce reprezintă prestaţii sociale, pentru un număr de 71.871 de beneficiari, valoarea totală a sumelor fiind de 9.677.725 de lei. “În noiembrie s-au plătit 5.667.494 de lei pentru alocaţiile de stat pentru copii pentru 58.137 de minori din judeţ. De asemenea, 834.207 lei au mers către 5.842 de beneficiari de alocaţie pentru susţinerea familiei. Şi către cei pentru alocaţii de plasament, în noiembrie s-a achitat suma de 330.000 de lei pentru 511 persoane. Tot luna trecută, 1.896 de gorjeni au primit indemnizaţii de creştere a copilului în valoare de 1.465.392 de lei, iar valoarea stimulentelor achitate către 729 de prestatori a fost de 370.348 de lei”, a declarat Viorica Roşianu, director executiv al AJPIS Gorj.
Totodată, AJPIS Gorj a plătit puţin peste 958.000 de lei pentru 4.588 de beneficiari de venit minim garantat de pe raza judeţului, în timp ce suma de 16.461 de lei a mers către 41 de beneficiari gorjeni de indemnizaţii lunare de hrană HIV/SIDA, iar 35.419 lei s-au achitat către cei 127 de beneficiari din judeţ îndreptăţiţi să primească beneficii sociale având în grijă ori aflându-se în concediu de creştere a copilului cu dizabilităţi, conform OUG nr. 111/2010 art. 31 şi 32.
Principalele criterii pe baza cărora se acordă beneficiile de asistenţă socială sunt: evaluarea contextului familial; veniturile solicitantului sau ale familiei acestuia; condiţiile de locuire; starea de sănătate şi gradul de dependenţă. Statul acordă drepturile de asistenţă socială prin autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Beneficiile de asistenţă socială se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, însoţite de acte doveditoare. Totodată, titularii beneficiilor sociale au obligaţia să comunice primarului, în scris, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri şi la numărul membrilor familiei, în termenele de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea pentru ajutor social, zece zile de la data la care a intervenit modificarea la alocaţie pentru susţinerea familiei şi cinci zile la ajutorul pentru încălzirea locuinţei, în cazul în care nu fac acest lucru urmând să se supună consecinţelor legii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here